LES OGSÅ:

Nektes foto av drapskniven

Kjempet fra rom til rom

Retten rystet etter lydopptak

— Elin, jeg tror ikke du skal være redd

Vurderte å drepe Elin

— Virket sinnssyk drapsdagen

Hadde sms-kontakt like før drapet

Foreldrene selger huset

Kjørte tiltalte til drapsstedet

Drapstiltalte sliten **

— Stemmer i hodet sa «drep henne»**

Får høre dødskampen

Drapstiltalt risikerer 16 års forvaring

Døde av knivstikk i halsregionen

Politiet kjørte til feil sted

Mobbeoffer ble drapsmann

Utløste voldsalarm før hun ble drept

KRISTIANSAND: — Jeg legger ned påstand om forvaring i 16 år med minstetid på ti år fordi jeg mener fengsel i 16 år ikke er tilstrekkelig samfunnsvern i dette tilfellet, sa førstesatsadvokat Erik Erland Holmen under prosedyren sin i formiddag.

De fleste som er dømt for forvaring før, har dommer bak seg. Det har ikke tiltalte. Holmen mener likevel 27-åringen bør få forvaring på grunn av fare for gjentagelse.

— Det er en grusom og langvarig drapshandling. Det er vanskelig å forstå at han ikke besinner seg etter de første slagene, han bare fortsetter. Han må ha observert henne som helt utav seg, hørt skrikene, men han fortsetter. Han har ingen sperrer. Tidsintervall, langvarigheten, grusomheten sier noe om risikoen for gjentagelse, sa Holmen.

Argumenter mot fengsel og for forvaring var også dette:

— Han har en blandet personlighetsforstyrrelse og ustabiliteten hans retter seg mot kvinner. Han var redd for å ikke få ny kjæreste. Det er meget sannsynlig at han ved prøveløslatelse vil prøve å etalbere et forhold til en ny kvinne. Han vil være 42 år når han slipper ut, det er også en alder der han vil være aktiv med tanke på å finne en kjæreste, sa Holmen.

-Bevisst Holmen var helt klar på at tiltalte var klar over hva han gjorde da han drepte Laursen.

— Tingretten kan være helt overbevist om at det foreligger forsett. Han er detaljert om fornærmedes posisjon i stuen. Det stemmer med sånn man fant henne. Han husker til og med hvilken dør han gikk ut fra, at han tar med kniven og voldsalarmen, han husker han la fra seg voldsalamen i skogen og mistet kniven. Det bærer bud om en ganske sterk tilstedeværelse. Jeg mener dette er sterkt bevis på at han har hatt forsett i behold, sa førstestatsadvokat Holmen.

Tiltalte selv har gitt uttrykk for å huske lite fra drapshandlingen og tiden rundt. Aktor mener likevel han husker mer enn nok detaljer til å ha vært bevisst.

— Tiltalte har distansert seg fra det han har gjort. Han gir for å ikke ha hatt kontroll og forteller om hendene som blir mot tiltalte og en stemme som sier "drep henne eller dø selv". Jeg mener vi kan se bort fra tiltaltes forklaring i retten og heller se på den detaljerte forklaring dagen etter Laursens død, sa Holmen.

Holmen var svært klar i sin mening, og fant nesten ingenting i formildende retning.

— I skjerpende forhold må legges vekt på drapets forhistorie og at tiltalte ikke har respektert hennes ønske om å være i fred, sa Holmen.

Flere skjerpende omstendigheter mener Holmen er at drapet ble begått i fornærmedes hjem.

Kaldt og utspekulert

Holmen mener tiltalte gjorde utspekulerte drapsforberedselser.

— Han ringer hjem til henne på skjult nummer. Han gir seg ikke til kjenne i telefonen. Han gjør dette for å få vite om hun er hjemme. Hvorfor gir han seg ikke til kjenne? Fordi han er redd hun skal aktivere voldsalarmen. Han tar med seg kniven, ringer etter drosje og har hastverk med å komme frem. Kjøper blomster og har med kort. Tiltalte dirigerer drosjen forbi åstedet. Den kjører et stykke forbi og ber drosjen stanse. Tingretten kan være overbevist om at han stilte seg slik utenfor døren at fornærmede hadde problemer med å se. Han visste at hvis hun hadde sett ham, hadde hun aktivert voldsalarmen. På dette tidspunktet aktiverer hun også voldsalarmen.