KRISTIANSAND: — Det er veldig tørt mange steder nå, spesielt i innlandet i Aust-Agder, men generelt er skogbrannfaren høy over hele Aust-Agder og øst i Vest-Agder, forteller alarmsentraloperatør Anders Thorbjørnsen ved 110-sentralen Agder, til NRK Sørlandet.

Det er et generelt forbud mot å brenne bål i skog og mark mellom 15. april til 15. september. I fjor sommer var blant tidenes verste skogbrannsomrer. Da brant det mer skog- og utmarkareal enn på over 30 år i Norge, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NRK.

Ifølge ekspertene er det forsommeren det er størst fare for skogbranner.

— De fleste skog- og utmarksbrannene oppstår på våren og forsommeren. Planterester, fjorårets gress, småkvist og lyng tørker fort opp og er lett antennelig i perioder med lite nedbør. Brannene kan lett komme ut av kontroll og bli store, dersom det ikke lykkes å slokke allerede i startfasen. Den største skogbrannfaren er knyttet til barskogen, og da først og fremst furuskogen, sier senioringeniør Even Skredsvig i DSB.

De fleste skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Brannvesenet ber folk opptre med forsiktighet når de ferdes i naturen.

— La vær å gjøre opp ild i skog og mark. Så lenge slik situasjonen er sånn som nå, er ikke det tilrådelig, sier Thorbjørnsen til NRK.