KRISTIANSAND: Det skal være en svenske som skaffer sertifikatene i Spania. Disse skal han så selge videre for 5000 kroner. En kilde sier til Fædrelandsvennen at minst fire personer i Kristiansand har kjøpt slike falske sertifikater av svensken, uten å måtte dokumentere kjøretimer. Vedkommende gikk nylig til politiet med disse opplysningene.

– Særdeles skremmende, sier Terje Bekker, seksjonssjef ved Statens vegvesens trafikkstasjon i Kristiansand. Han har fått opplyst av politiet at tre utlendinger har fått byttet spanske førerkort mot norske ved trafikkstasjonen i Kristiansand.

Vanskelig å oppdage

– Disse forfalskningene er så dyktig utført at svindelen er vanskelig å oppdage, sier Bekker.

Ifølge et EU-direktiv, kan alle førerkort utstedt i EU— eller EØS-området, byttes innen medlemslandene. I den forbindelse har trafikkstasjonen en katalog som viser hvordan eldre og nyere sertifikater i samtlige EØS-land ser ut, og bruker den som hjelpemiddel for å avsløre svindlere.

Terje Bekker sier han også er kjent med tre-fire tilfeller, der uekte førerkortet var produsert i Litauen. Han ser ikke bort fra at det kan være flere.

– Er de norske førerkortene inndratt etter at forfalskningen ble avslørt?

– Jeg er kjent med at så har skjedd med minst ett av dem. Hva som skjedde med de andre tilfellene, vet jeg ikke.

Flere i uka

Terje Bekker sier at utlendinger flere ganger i uka er innom for å bytte til norske sertifikater.

– Forfalskningene er dyktig utført og vanskelig å oppdage ved første øyekast. Med så mye folk som vi daglig har innom her, er det ikke enkelt å kontrollere alt hundre prosent, sier seksjonssjefen ved trafikkstasjonen i Kristiansand.

Personene som har kjøpt de uekte papirene, er alle utlendinger, bosatt i Kristiansand.

Forholdet etterforskes av politiet, som varslet trafikkstasjonen i Kristiansand for tre uker siden. Politiet ønsker ikke å opplyse hvordan de avslørte svindelen.

Politibetjent Jon Repstad sier til Fædrelandsvennen at også han har hørt om svensken som skaffer falskt sertifikat for 5000 kroner.

– Foreløpig har vi konkrete mistanker mot to personer av utenlandsk opprinnelse, er alt Repstad vil si.

Omfattende

I Vegdirektoratet ber førstekonsulent Dagny Daltveit ansatte ved trafikkstasjonene være spesielt oppmerksomme på personer som vil bytte litauiske førerkort inn med norske.

– Har dette skjedd ofte?

– Nøyaktig antall har jeg ikke. Men det har i alle fall vært et tosifret antall tilfeller de siste par månedene, spredd over hele Sør-Norge.

Som hjelpemiddel for å avsløre disse, er alle trafikkstasjoner utstyrt med en katalog over eldre og nye førerkort, i samtlige EU- og EØS-land.

– Prosedyren er at mistenkelige førerkort sendes tilbake til vedkommende myndighet som skal ha utstedt dem, for kontroll mot deres data, sier Dagny Daltveit, som også har hørt at falske spanske førerkort er byttet mot ekte norske.