KRISTIANSAND: Polakkene satte kursen direkte fra fengselet til togstasjonen i Kristiansand etter løslatelsen klokken 14.00 onsdag. Politet advarte først NSB om at de løslatte polakkene kunne være på vei til togstasjonen.

— Vi skjønte med en gang hvem de var. De kom heseblesende i siste sekund, forteller ombordansvarlig for 14.20-toget onsdag, Lars Ravnåsen.

— Hva tenkte du da?

— Jeg tenkte at her må vi gardere oss. Vi må kartlegger og informere de reisende. Vi gikk ut med informasjon over høytaleren, hvor vi ba alle passasjerene ta godt hånd om de personlige eiendelene deres.

Fikk beholde interrailbilletene

De fire polakkene som ble løslatt fra varetekt onsdag, fikk beholde interrailbillettene sine. Det reagerer NSB på.

— Det er rart at politiet ikke konfiskerte billettene til polakkene. Det som nå kan skje er at de reiser rundt i tog-Norge og holder på med samme aktiviteter som de gjorde på Sørlandsbanen, sier Dag Brekkan, strekningsleder for NSB, Kristiansand - Oslo.

Polakkene fikk utlevert både billetter og en pengesum av politiet. Etterforskningsleder Geir Hansen mener politet ikke hadde noe valg.

— Jeg skjønner at folk reagerer på at vi ikke konfiskerte billettene, men polakkene vil jo anses som frie så lenge de blir løslatt. Derfor ville det vært urimelig å ta billettene fra dem, sier Hansen.

— Hvorfor?

— Alternativet er jo at de da hadde stått på gaten uten billetter og uten å komme seg videre.

Hansen sier at politet kom i en vanskelig situasjon da det ikke fantes flere varetektsplasser i fengselet.

— Vi er i en skvis så lenge vi ikke får dem fengslet , da har vi få muligheter.

— Men skjønner du at dette kan bli et problem for NSB?

— Når polakkene er frie har de jo lov til å benytte seg av offentlig transport, men jeg ser poenget i og med at de har røvet togpassasjerer før, sier Hansen.

- Burde vært utvist

Dag Brekkan sier at NSB ikke kan holde oversikt over hvor polakkene er til enhver tid. Han stiller spørsmål med hvorfor politet ikke sendte dem ut av landet.

— Det er uforståelig for meg at politiet ikke kunne få dem ut av landet og konfiskere billettene. Alle vet jo at disse vil begå ny kriminalitet på togene i Norge. De forflytter seg jo bare til et annet sted. Derfor mener jeg at politet har gjort en for dårlig jobb, sier Brekkan.

— Utvisning ble undersøkt i dagene før løslatelsen. Vi sjekket dette med utlendingsavsnittet i Kristiansand. Men det var ikke mulig med utvisning på grunn av regelverket, forteller Hansen.

Gikk av toget i Oslo

— Toget gikk til Oslo, og vi informerte også togpassasjerene om faren for tyverier før vi kom til Oslo, fordi det ofte er under på -og avstigning at slike tyverier skjer, forteller Lars Ravnåsen.

I følge Ravnåsen holdt konduktøren på toget mennene under oppsikt hele togturen, uten at polakkene foretok seg seg noe. De gikk av på Nasjonalteateret stasjon i Oslo.