KRISTIANSAND: — Det er helt latterlig at vi ligger så langt bak. Vi vil vurdere å foreslå en piggdekkavgift i Kristiansand, sier venstrepolitiker og bystyrerepresentant, Dag Vige.

Han poengterer at dersom en slik avgift skal innføres i Kristiansand, så må det kun være i en overgangsfase for å få ned antallet piggdekk, og så må pengene i tillegg gå tilbake til trafikksikkerhetstiltak.

Etter en het sensommer står nå høsten og vinteren for døra, og det er om ikke så alt for lenge klart for dekkskift. For mange kristiansandere vil det innebære vinterhjul med pigger. For mens opp i mot åtte av ti bilister kjører piggfritt i landets tre største byer, er det fortsatt bare litt over halvparten av bilistene i Kristiansand som velger piggfritt.

— Nå må befolkning våkne. Det finnes nesten ikke en grunn til å velge piggdekk. Piggfritt er både mer komfortabelt å kjøre med, det forurenser mindre og slitasjen på veiene blir mindre, poengterer Dag Vige.

Miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand er skuffet over at mange kristiansandere fortsatt har piggene ute. Ifølge Holvik har kommunen et mål om at 80 prosent av byens bilister vil kjøre piggfritt i løpet av noen få år.

— Det er noen som kan forsvare å kjøre med piggdekk på grunn av vanskelige forhold der de bor, men for de aller fleste vil piggfritt fungere utmerket, sier Holvik til fvn.no.

Her er utviklingen i antall piggfrie bilister i Kristiansand de siste årene: 1998: 27 prosent piggfritt.

2001: 47 prosent piggfritt.

2004: 50 prosent piggfritt.

2005: 54 prosent piggfritt.

Her kan du lese informasjon om bruk av sommer-/vinterdekk fra Statens vegvesen.