KRISTIANSAND: — Prøvene viser entydig at gryteretten fra Bølgen & Moi har vært årsak til matforgiftning, sier seniorrådgiver Gjermund Bø ved Mattilsynet i Kristiansand.

Matforgiftningsbakterien Clostridium perfringens er årsaken til matforgiftningen, og i prøvene er det dokumentert over 200.000 bakterier per gram, i en prøve over 340.000 bakterier per gram mat.

— Sannsynligvis har 20 personer vært sjuke, sier Gjermund Bø.

- Skulle fjernet maten

Gryteretten som flere TV2-ansatte spiste, var produsert av kraft som var laget dagen i forveien, kyllingkjøtt og grønnsaker.

Den ferdige retten var blitt satt i gastronomformer og oppbevart "en tid " i romtemperatur. Før den ble transportert opp til Sør Arena-gjestene, ble den varmet opp igjen i en ovn og satt i en varmeisolert container.

Dagen etter ble mattilsynet varslet av TV2 om at 4-5 personer var blitt dårlige. I etttertid viser det seg at også en kjøkkenansatt hadde spist av gryteretten etter at den ble brakt tilbake til kjøkkenet.

— Det er en begrensning på hvor lang tid en slik type mat kan stå. Vi skulle ha fjernet maten fra mediarommet mye tidligere, slik at den ikke sto fremme etter at kampen var over, sier Frode Skarpås, daglig leder for Bølgen & Moi i Kristiansand.

Meldte ikke fra Mattilsynet i Vest-Agder fikk aldri noen melding fra Sør Arena eller Bølgen & Moi om at det var mistanke om at mat fra virksomheten var årsaken til matforgiftning.

— Serveringsstedet er pliktig til å varsle slik mistanke, sier Bø. Forholdet ble påtalt under mattilsynets inspeksjon, og kjøkkenet er nå pålagt å utarbeide og etterleve rutiner og kontroll som sikrer helsemessige trygge matvarer.

Vi vil påse at virksomheten etterkommer pålegget, heter det i rapporten fra Mattilsynet, som ble ferdigstilt denne uken.

Rot på laben

Flere ganger har reagensrørene vært sendt land og strand rundt, etter flere laboratoriefeil.

— Analyseresultatene ble forsinket fordi laboratoriet måtte gjøre undersøkelsene om igjen. Dette medførte at prøvematerialet som var fryst ned etter første analyse måtte tines opp igjen før ny analyse, forklarer Bø.

Dermed kan resultatene til og med være forringet, i og med at bakterien er kjent for å være sensitiv for nedfrysning.

Symptomene ved clostridium perfringens er magesmerter og diaré etter omkring et halvt døgn. Magesyken varer gjerne ett døgn.

Leid inn proffer

Etter fadesen med gryteretten har Bølgen & Moi festet grepet rundt internkontrollen på sitt eget kjøkken.

— Vi har bestemt oss for å leie inn en profesjonell aktør, Anticimex, for å hjelpe oss i ferdigstillingen av mat på stadion. Vi ønsker at alt skal være 100 prosent, sier Bølgen & Moi-sjef Frode Skarpås.

Avgjørelsen ble tatt i etterkant av mattilsynets besøk.

— Vi så behovet for å styrke rutinene rundt internkontrollen med mattilberedning og oppbevaring. Anticimex er spesialister på det som kalles IK mat, forklarer han. Firmaet hjelper blant annet restauranter, dagligvarehandelen, næringsmiddelindustrien til å bedre matsikkerheten.

Og nå er det trygt å spise på Sør Arena?

— Ja, og det akter vi å bevise førstkommende søndag, under hjemmekamp mot Aalesund. Da skal alt bli gjort etter alle kunstens regler, lover Skarpås.