FARSUND: Det er Norsk institutt for vannforskning (NIVA), som har utarbeidet rapporten på vegne av Fylkesmannens miljøvernavdelign, skriver Fylkesmannen i Vest-Agder på hjemmesiden.

PCB er et industrikjemikalie som ble utviklet på 1920-tallet. På grunn av sine enestående egenskaper ble det brukt i en rekke produkter som skulle gjøre hverdagen enklere i velstandsøkningen etter siste verdenskrig. Disse produktene avga PCB til omgivelsene mens de var i bruk. Når de ble kastet, utgjorde de en varig forurensningskilde. PCB har alvorlige konsekvenser for menneskers helse, og bedømmes som en av verdens farligste miljøgifter. I Norge har man hatt et mål om å stanse utslippene innen 2005. Nå er det altså oppdaget at fjordene rundt Farsund fremdeles blir forurenset med PCB.

Skiller seg ut Ifølge rapporten skiller områdene rundt kommunekaia i Lundevågen, ved Naudodden småbåthavn samt Engøy seg spesielt negativt ut.

Undersøkelser i områdene ved kommunekaia og Naudodden småbåthavn, knytter forurensningen til aktive kilder. Ved Naudodden ser forurensingen ut til å komme fra maling på båthus og fra fyllingen mellom båthus og asfalt. Ved kommunekaia har det vært antatt at kilden er sementen i kaia, men dette er nå mer usikkert.

Forslag til tiltak På bakgrunn av disse resultatene har NIVA utarbeidet forslag til tiltak.

For kommunekaia er tiltaket dette: Ombygging av kaia, eventuelt flere undersøkelser for å forsikre seg om at kaia er kilden.

For Naudodden er det foreslått fjerning av maling som inneholder PCB på båthusene samt fjerning av forurenset fylling. Deretter mudring og tildekking.

I områdene rundt Engøy er forslaget å fjerne forurensende masser og tildekking.

Det er ifølge rapporten svært viktig å stanse kildene på land, før man angriper problemene i sjøen.

Her kan du lese hele rapporten.