MARNARDAL: — Det vi gjør nå er å etterslukke, og passe på at flammene ikke blusser opp igjen. Vi føler at vi har kontroll på situasjonen nå, sa overbefal Torbjørn Høyland i Brannvesenet Sør til fvn.no ved 12-tiden.

45 personer fra brannvesenet og Sivilforsvaret har i ettermiddag jobbet med etterslukking og disse mannskapene er nå satt inn med å slukke brann. Ekstra mannskaper ble kalt inn og brannvesenet hadde ikke kontrollen i noen timer.

— Brannen tok seg opp i tretiden og plutselig kom det litt vind og flammene kom tilbake. Vi hadde 45 mannskaper fra Sivilforsvaret og brannvesenet i området og da det tok fyr måtte de begynne å slukke, sier brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen, til fvn.no.

Hovedredningssentralen for Sør-Norge bekreftet ved 17.30-tiden at skogbrannhelikopter var på vei til brannstedet. I løpet av kvelden skal helikopteret dynke brannområdet kraftig med vann.

Ved 18-tiden byttet brannvesenet mannskaper i området og utover natta skal det etterslukkes. I morgen fortsetter mannskapene jobben med å slulle brannen fullstendig. I kveld dabber vinden noe av, men fortsatt kan flammene gripe nytt tak.

— Det blir nordavind utover, men det varierer fra time til time. Det kan bli kastevinder, frisk bris og ned til veldig lite vind. Det vil nok dabbe av noe i kveld og tar seg opp i morgen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Håkon Melhus, til fvn.no.

Det er ventet sol og lite regn de kommende dagene. Først fredag er det håp om fuktigere vær.

MATPAUSE: Like etter klokken 12.00 tok brannmannskapet seg en matpause. FOTO: Jarle Martinsen Foto: Jarle Martinsen

Brannen ble oppdaget ved 14-tiden tirsdag, og det var først ved 22-tiden tirsdag kveld at mannskapene opplevde å ha kontroll over flammene. Store områder ved Bjelland og innover mot Roland er rammet av brannen, men det er foreløpig uklart hvor mye som er brent ned.

Det er uklart hvor mye skog som har gått tapt, men trolig er det snakk om over 1000 mål skog.

— Det er mye mer enn det, men før vi vet noe mer nøyaktig ønsker jeg ikke å antyde hvor mye som brent ned, sier Torkildsen

Bildeserie: Brannen i Marnardal

Video: Brannen i Marnardal

SIVILFORSVARET: Helge Skeie fra Sivilforsvaret er en av rundt 40 som driver på med etterslukning etter skogbrannen. FOTO: Jarle Martinsen (mms-foto) Foto: Jarle Martinsen (mms-foto)

Ulent terreng og skiftende vind skapte problemer i slukkingsarbeidet. Tirsdag var nærmere 100 personer involvert i slukkingen, og mannskaper fra Bjelland, Marnardal, Byremo, Åseral, Lyngdal og Mandal deltok. Mens det sto på som verst kunne røyken ses på lang avstand.

Etter anmodning fra brannvesenet ble to helikoptre satt inn i slukkingsarbeidet. Disse er nå satt på bakken.

— Slik det ser ut nå vil det ikke bli nødvendig med ytterligere assistanse fra helikoptre, sier Torkildsen.

Årsaken til brannen er foreløpig uklar.