FROLAND: Norgeshistoriens største skogbrann i moderne tid var søndag ettermiddag under kontroll, men området på anslagsvis 30.000 dekar må undersøkes for å se om det brenner under overflaten. Rundt 100 personer og ti helikoptre deltok i slukkingsarbeidet søndag. Utover dagen ble tallet på helikoptre redusert.

Brenner i dybden

– Brannen er slukket på overflaten, men flere steder brenner det i dybden, sier brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen.

Torven må snus med spade så man får slukket glørne som mange steder ligger 20 til 30 centimeter ned i bakken. Kongsvik håper på skikkelig regnvær en stund.

Han tør ikke anslå hvor lenge etterslukkingen av brannen, som har rast siden mandag, vil vare.

– Det avhenger av om regnet fortsetter og at det ikke blåser opp. Men vi er forberedt på å drive med etterslukking i dagevis, kanskje ukevis. Og vi har i hvert fall to helikoptre i beredskap, sier brannsjefen til NRK.

Ingen åpne flammer

Nær Belland gård driver brannkonstabel Birger Haaland og hans lag på 13 mann fra brannvesenet og Heimevernet etterslukking.

– Fronten er sikret rundt hele området. Nå legger vi ut slanger og spyler der det ryker. Vi ser ingen åpne flammer nå, sier Haaland til NTB.

Samtidig ser han at det fort kan blusse opp igjen.

– Det skal ikke mer til enn at det blåser litt, sier han.

Selv om brannen er under kontroll, advarer brannsjef Kongsvik publikum mot å bevege seg inn i området. Nye problemer har dukket opp etter at brannen har herjet.

– Jordsmonn og røtter på trær er brent så mye at trærne nå velter. Det skjer stille og uten forvarsel, sier Kongsvik.