Foreldre i Kåfjord slipper fra det for en femtedel av prisen, skriver Nationen.

Prislappen på SFO varierer enormt fra kommune til kommune. I 89 av landets kommuner måtte du i fjor betale over 2000 kroner for en fulltidsplass på skolefritidsordningen.

18 kommuner tilbyr det samme for under tusenlappen. Det viser nylig publiserte KOSTRA-tall.

I Sørlandskommunen Søgne er det aller dyrest for foreldrene. Her må de betale 2710 kroner i måneden for å ha et barn på SFO 25 timer i uka.

For ett år (11 måneder) blir det svimlende 30.000 kroner per barn. I Kåfjord derimot får poden et sted å gå etter skolen for bare 500 kroner i måneden.

Les mer: Foreldre raser mot nye SFO-priser

— Urettferdige forskjeller

Prisforskjellene får sinnet i kok hos foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) - De store prisforskjeller er meget beklagelig, sier Lovleen Rihel Brenna som er leder for FUG.

— Vi mener det er svært urettferdig at kommunenes økonomi skal bety så mye for prisen på SFO. De som rammes hardest er de barnefamiliene som allerede har en sårbar økonomi. Foreldre med flere små i barnehage- og SFO-alder kommer spesielt dårlig ut av dette, mener Brenna.

Hun kan fortelle FUG stadig vekk blir ringt opp av bekymrede foreldre som får sjokk over prisene på SFO.

— De er fortvilet fordi er nødt til å jobbe for å tjene penger, men samtidig opplever at de ikke har råd til SFO.

Skylder på stramt budsjett

Tjenestesjef i Søgne kommune Gustav Skretting benekter ikke at SFO-prisen på 2710 kr er stiv.

— Det er en høy pris. Det hender vi får negative reaksjoner, men SFO er samtidig veldig etterspurt. Dessuten mener vi at kvaliteten på tje-nesten er god.

Søgne har ingen planer om å sette ned satsene.

— Vi har vedtak på at foreldrene selv må bekoste lønns- og driftutgifter for SFO. Med den stramme kommuneøkonomien kommer vi ikke til å gjøre om på det, sier Skretting.

På lekeplassen ved Lund SFO i Søgne var det i går mange barn selv om skoleferien har begynt. Anne Karin Repstad er mor til to av barna her og syns ordningen er verdt prisen.

— Den jobben de gjør er så god, at jeg vil si at prisen ikke er så gal.

Ungene trives kjempegodt. Magnus som har siste dag i dag synes det er veldig trist at det nå er slutt for hans del hos gjengen på SFO, sier hun til Nationen.

Kjemper for fastpris

Brenna i FUG mener SFO for mange foreldre er blitt en altfor dyr oppbevaringsplass.

— At prisene er høye også i 2007 er som ventet. Det som overrasker meg er at det ikke blir gjort noe med.

Gjennomsnittsprisen på landsbasis er 1717 kroner i måneden. Heller ikke det mener Brenna er en akseptabel pris.

— Vi har ikke fastsatt hvor stort beløpet bør være, men 1700 kroner er absolutt for mye. På samme måte som med barnehage er det behov for å sette faste priser på SFO, Like viktig mener Brenna det er å få på plass kvalitetskrav for skolefritidsordningen.

— Akkurat som i skolen og barnehagen må det nå stilles krav til SFO når det gjelder kompetanse, kvalitet, inneklima og elevantall.

Burde vært gratis

Fungerende barneombud Knut Haanes lover å sette kommunale forskjeller høyt på dagsorden i tida framover.

— Det er håpløst at det skal være så store prisforskjeller. FN har til og med påpekt at de store kommunale forskjellene på tilbudet til barn og unge er problematisk. SFO er så viktig del av skoletilbudet for barn, spesielt etter at vi satte seks-åringene på skolebenken. SFO er dessverre blitt en dårlig kvalitetssikret og dyr oppbevaring.

Haanes mener også at tilbudet burde vært gratis.

— Åpenbart må prisene bli langt lavere. Barneombudets mening er at det burde vært gratis. For oss blir skole, SFO og kommunale forskjeller et viktig satsingsområde fraom-ver.

I Kåfjord har de erfart at det lønner seg å holde prisene nede. Rektor Åge B. Pedersen ved Manndalne skole i tror kommunenes satsing på billig barnehage og SFO har gjort at flere barnefamilier flytter til Kåfjord.

— Det er noe vi ønsker å tilby for at folk skal ønske å bo her. De siste årene har vi merket at lokkemiddelet virker, sier Pedersen.