SØGNE: Stoltenberg ville ikke svare Pedersen. Han sendte saken videre til barne— og likestillingsdepartementet, og Anniken Huitfeldt:

"Det er ikke slik at alle lovendringer krever omfattende utredninger. Denne saken er tilstrekkelig utredet," sier barne- og utviklingsminister Anniken Huitfeldt.

FAKSIMILE:

Les hele svaret

fra statsråden herDet omstridte forslaget til endring av ekteskapsloven, der homofile og heterofile par får like rettigheter, skal opp til votering i Stortinget 11. juni i år.

— Hør her: I Frankrike har man utsatt behandlingen av ekteskapsloven på følgende grunnlag: "Når vi vet så lite om fremtiden og konsekvensene av å endre loven, velger vi å utsette dette til vi vet mer," sier Jan Pedersen fra Søgne.

76-åringen har sittet i fem kommunestyrer, jobbet som journalist med størrelser som Per Borten og Kåre Willoch og som adjunkt ved Tangvall ungdomsskole gjennom 24 år vært aktiv i samfunnsdebatten både på nasjonalt og lokalt plan.

— Man er ikke utrangert fordi man er blitt 76 år, sier han lynskarpt og setter blikket i journalisten.

— Jeg ville ha svar fra regjeringen på hvorfor det haster sånn med å vedta den nye ekteskapsloven, sier han. Derfor henvendte jeg meg til statsminister Jens Stoltenberg 12. mars i år.

Taus Stoltenberg

I brevet stiller Pedersen to spørsmål:

1. Hva er den viktigste grunnen til at denne loven blir fremmet uten offentlig utredning, stortingsmelding eller skikkelig konsekvensanalyse i forkant av forslaget?

2. Hva er den viktigste grunnen til at regjeringen ikke kan vente til etter stortingsvalget 2009 med å fremme lovforslaget da, slik at velgerne kan få ta demokratisk stilling til hele saksområdet.

26. mars fikk han svar tilbake fra statssekretær Rita Skjærvik ved statsministerens kontor om at disse spørsmålene hørte hjemme i barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

Sendt på høring i sommerferien

  • Er Arbeiderpartiet redd for debatt? Vil man ikke ha debatt? sier Pedersen. Han skjønner ikke hvorfor Stoltenberg nekter å svare.

— Regjeringen har foretatt de nødvendige vurderinger og utredninger, hevder Anniken Huitfeldt, og henviser til en referansegruppe fra berørte departementer, Kirken, andre trossamfunn, livssynssamfunn og interesseorganisasjoner, svarer barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Huidtfeldt mener høringsinstansene har fått mulighet til å komme med synspunkter.

— Jada, men de sendte endringsforslaget til ekteskapsloven på høring den 16. mai 2007, med frist ut august. Tenk, fra dagen før 17. mai og så gjennom sommerferietiden. Jeg gjør meg mine tanker om dette, sier Pedersen.

— Regjeringen mener at denne saken er tilstrekkelig utredet, sier Huitfeldt, og avslutter svaret til Pedersen med:

"Ved å legge fram en felles ekteskapslov viser regjeringen at det ikke er noen forskjell på heterofil og homofil kjærlighet".

Fra statsrådens brev:

FAKSIMILE, Brev av 7. mai 2008

Savner svar

— Hvorfor kan ikke det norske folk ta stilling til en slik omfattende lovendring i et valg, foreslår Pedersen.

Han mener Soria-Moria-erklæringen ikke har tatt hensyn til at en rekke lover må endres i kjølvannet av ny ekteskapslov.

— Dette kan da ikke kalles for demokratisk saksbehandling overfor det norske folk? Inseminasjonsloven må endres dersom lesbiske skal kunne få barn på lik linje med heterofile, adopsjonsloven må endres, og bioteknologiloven må endres. Har regjeringen tenkt på dette?

Pedersen mener det er barna som må lide for en hastebehandlet ekteskapslov:

— Vi vet, som franskmennene sier, alt for lite om konsekvensene denne loven vil få for barna som vil vokse opp med foreldrepar av samme kjønn, det handler om alt fra rollemodeller til mobbing i skolen. Dette må vi først ha svar på, mener Pedersen.

DEBATT: BØR EKTESKAPSLOVEN BLI VALGKAMPSAK?