KRISTIANSAND: Tirsdag ble spesialrampa til MacGregor Hydramarine AS på Andøya fraktet bort med slepebåter til «synkeskipet» «Mighty Servant 3» som har ligget klar i byfjorden.

VIDEO: Du kan se hele flytteprosessen i vinduet over. I tillegg kan du se hvordan «synkebåten» «Mighty Servant 3» hever seg etter at rampa har blitt plassert i posisjon.

Synet av skipet som delvis er senket under vann har vakt en del oppsikt. Men skipet har blitt senket ned med en hensikt, nemlig for å ta imot spesialrampa fra Andøya.

— Dette er ei rampe vi skal levere til den amerikanske marinen. Rampa muliggjør transport av kjøretøy mellom to skip, forteller Øystein Bondevik, salgsdirektør i MacGregor Hydramarine på Andøya.

Det som er unikt med rampa er at den fungerer i store bølger. Ved hjelp av et avansert kontrollsystem, kraftige høyhastighets vinsjer og lasermåling kan rampa holdes i ro fordi bevegelsene utlignes.

Gjør US Navy uavhengig av havner

Rampa monteres på siden av et US Navy logistikk skip. Når dette skipet kjører parallelt med et annet skip, kan rampa senkes ned mot en motrampe på det andre skipet. Dermed kan lastebiler og andre kjøretøy forflytte seg mellom skipene.

— Tradisjonell MacGregor-teknologi på ramper og skipsteknologi har blitt satt sammen med Hydramarine som har hatt offshore- og bølgeteknologi som kan utlikne bølgebevegelser, sier Bondevik.

Rampa er konstruert for å tåle en tanks på 70 tonn. Systemet vil gjøre US Navy uavhengige av havner på fremmed territorium under oppdrag.

- Tror Obama vil ha rampene

«Mighty Servant 3» vil også fungere som testskip for rampa. Frem til januar skal den nye teknologien testes i Mexicogulfen. Hvis dette blir en suksess vil US Navy bestille flere ramper.

— Denne rampa er en slags prototype og testanlegg for å se om prinsippene virker, forteller prosjektleder Geir Kallhovd.

Versjon to av rampa er allerede under utvikling. Salgssjefen tror president Obama vil bidra til at det blir bestilt flere ramper til US Navy.

— Jeg tror nok president Obama vil bevilge penger til dette, mener Bondevik.

ANIMASJON: Se hvordan rampa virker her

Dagens flytteoperasjon kan du se i videovinduet over. Du kan også se hvordan «synkeskipet» hever seg etter at spesialrampa er i posisjon. Rampa er for øvrig bygd på en lekter kun for dagens flytteoperasjon. I fremtiden vil spesialrampene integreres i egne skip.

— Det vil bli bygd nye store transportskip. Til hvert av disse skipene vil våre ramper benyttes, sier Kallhovd.

Se video av flytteoperasjonen i videovinduet over.

Foto: Tormod Flem Vegge