FLEKKEFJORD: – Der og da tenkte jeg ikke på at det var vårt bygg som brant. Det eneste som betydde noe var å få gjennomsøkt huset og få ut de som eventuelt befant seg der. Da jeg tok meg inn ikledt røykdykkerutstyr, hadde jeg en klar fordel som kjente huset ut og inn, sier 43-åringen.

PÅ HJEMMEBANE: Her er brannmann Ola Svege (med rød hjelm) i arbeid med å gjennomsøke det brannherjede hybelhuset sitt etter mulige savnede. FOTO: TORBJØRN WITZØE Den første beboeren fant brannmannskapene liggende på gulvet, like innenfor døra. Nummer to ble halt ut av et vindu, etter at hånden hans ble sett i et vindu fra utsiden. Huset var på dette tidspunktet så varmt at brannvesenet ikke klarte å gå inn før senere. Da ble personen som forulykket, funnet.

Søndag var Ola Svege tilbake på Flekkefjord brannstasjon på jobb. På vaktrommet går tankene hans til barna og ektefellen til den avdøde. De sitter alene igjen i Polen. Svege er selv gift og har flere barn. Den tydelig berørte brannmannen håper de to som ble reddet ut, vil klare seg.

Mandag morgen opplyses det fra Stavanger Universitetssjukehus at tilstanden for den hardest rammede mannen fortsatt er alvorlig, men stabil. Mannen er under intensivbehandling. Tilstanden er dermed uendret fra søndag.

Les mer: Fortsatt alvorlig for polsk mann mandag

Les også: Alvorlig, men stabilt for brannoffer søndag

SKJEDD FØR.

I september i fjor rykket Ola Svege ut med brannbil til akkurat samme hybelhus. Den gangen hadde beboere ved hjelp av naboer klart å slukke branntilløpet på komfyren selv.

FØRSTE DØDSBRANN.

Så vidt Ola Svege husker har det ikke vært noen annen dødsbrann i Flekkefjord i de 12 årene han har vært ansatt i det kommunale brannvesenet. Han mener dette skyldes at folk er blitt flinkere til å installere røykvarslere og at feiervesenet også sjekker dette nøye på sine jevnlige husbesøk.

At «hans» første brann der noen ikke klarte seg skulle bli i eget bygg er litt av et sammentreff.

– Jeg vet ikke hvorfor de tre ikke våknet av røykvarslerne, som flere naboer hørte og deretter slo alarm. Hvorvidt de sov veldig tungt eller ble sløvet av røyken blir bare spekulasjoner, sier Ola Svege.

Ifølge Ola Svege var det montert røykvarslere i samtlige soverom og ganger. Ellers var det nødutganger i begge etasjer og i gangene var veggene kledt med gipsplater, for å hindre et eventuelt branntilløp å utvikle seg. Det var også montert brannslanger.

GREIE LEIETAKERE.

I likhet med flere naboer som Fædrelandsvennen i helgen snakket med, skryter Ola Svege av leietakerne. Han har inntrykk av at de var mye på jobb, og samlet opp det meste av fritiden sin for å reise hjem til familiene sine i Polen.

TOTALSKADET: Ikke mye igjen av hybelhuset på Austad i Flekkefjord, der en polsk arbeider lørdag omkom og to av hans landsmenn ble skadet. FOTO: TORBJØRN WITZØE MÅ RIVES.

Det store ærverdige trehuset på Austad ble i sin tid bygd som fritidshus. Senere overtok kommunen huset og omgjorde det til aldershjemsleiligheter. I 1998 kjøpte Ola Svege bygget, sammen med brødrene Leif og Eivind Fodnestøl, og gjorde det om til hybelhus. Skipsverftet Simek har i flere år leid bygget for sine ansatte.

Ola Svege regner med at huset nå må rives, og regner med at de vil føre opp et nytt bygg på samme sted. Uten å ha snakket med forsikringsselskapet, anslår han at det vil koste rundt fire millioner kroner å bygge opp et tilsvarende bygg på stedet.