KRISTIANSAND: Til fradrag kommer 298 dager som kurderen har sittet i varetekt.

Aktor mente det ikke fantes noen formildende omstendigheter i saken, og ba om en streng straff som skal virke avskrekkende.

Sjalusi og kontrollbehov I sin avslutningsprosedyre la aktor blant annet vekt på at eksmannen var svært sjalu.

— Han beskyldte kona for å være sammen med andre menn, og var sjalu på flere menn i Bygland. Dette førte til at han holdt streng kontroll med henne, og brukte barna til dette. Han hadde et eierforhold til Vian. Da han skjønte at han ikke hadde dette lenger, så han ingen annen utvei enn å drepe henne, sa aktor.

Sveier Nielsen la også vekt på at drapet var svært målbevisst. Eksmannen konsentrerte seg om hjerteregionen da han stakk, og brukte så stor kraft at han var sikker på at hun døde.

— Kjæresten til Vian omtalte drapet som en ren henrettelse. Drapshandlingen var gruoppvekkende og rystende i sin utførelse, påpekte Sveier Nielsen.

Meget grovt drap Aktor mente drapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

— Opptaket fra voldsalarmen viser den frykt Vian må ha følt i sekundene før hun ble drept, sa aktor, og påpekte at barna var til stede da drapet ble begått.

— Han har sørget for at livet deres langt på vei er ødelagt for alltid. De har mistet både sin far og sin mor, mente aktor.

Under sin forklaring sa eksmannen til retten at han kun husket det første knivstikket. Dette var bare ment å skade Bakir Fatah. Aktor tror tiltalte har glemt resten av stikkene helt bevisst, og at han gjør dette for å beskytte seg mot en streng dom.

Under prosedyren trakk aktor fram tidligere dommer hvor drapsmenn har fått tilsvarende straff for lignende drap.

- Ikke æresdrap

Forsvarer Sveinung Johnsen, la i sin avsluttende prosedyre vekt på at hans klient ikke utførte et æresdrap.

— Både datteren og Vian har i avhør innrømmet at faren synes det var greit at moren hadde fått en ny kjæreste. Det han var opptatt av, var at han skulle få foreldreretten til datteren, og at moren fikk ny kjæreste etter at han var flyttet fra Bygland. Det blir feil å begrunne drapet ut fra religion og kultur, sa Johnsen i retten.

Forsvareren pekte også på at hans klient var nedkjørt, og havnet på psykiatrisk avdeling. Johnsen mener krangel om barna var bakteppe for drapet, og at knivstikkingen skjedde i en meget fortvilt situasjon.

Johnsen prøvde også å synliggjøre at eksmannen snakket sant ved å peke på flere episoder hvor bevis er sammenfallende med hans forklaring.

Han mener også at drapstruslene mot den avdøde kvinnen er overdrevet ettersom hun ba eksmannen ned til skolen for å prate ut uten politiets beskyttelse.

Johnsen konkluderte med at en dom på 10 til 12 års fengsel ville være mer riktig dersom retten finner at tiltalte kan dømmes for forsettlig drap. Men i utgangspunktet ba han om frifinnelse, og mente det ikke forelå særdeles skjerpende omstendigheter for drapet, slik aktor hevdet.

Oppreisning

Advokatfullmektig Kristine Eide (36) har vært bistandsadvokat for barna. I retten i dag ba hun om oppreisning, begrenset oppad til 300.000 kroner, til hvert av de tre yngste barna.

Den eldste sønnen på 17 år har bedt om å ikke bli tilkjent erstatning.

Også de to mellomste barna på 10 og 13 år har bedt om dette, men vergen deres har likevel bedt om at de blir tilkjent erstatning.

Tiltalte sa gjennom sin forsvarer at han aksepterer oppreisningens størrelse.

Forandret Bygland Vian Bakir Fatah ble knivdrept av sin eksmann i skolegården på Bygland skole 2. juli i fjor med alle fire barna til stede. Politiet har i retten dokumentert at kvinnen ble drept med 22 knivstikk, hvor tre stikk var rettet mot hjertet.

I løpet av det siste året før drapet var det en rekke konflikter mellom henne og ektemannen. Dette resulterte i at Bakir Fatah ble utstyrt med voldsalarm, og eksmannen ble ilagt besøksforbud.

Drapssaken rystet den lille bygda i Setesdal. Flere vitner fra Bygland har i retten gitt sin forklaring, og fortalt at drapet har endret bygda for alltid.