FARSUND: – Det er utrolig gøy at de ønsker filmen i USA, sier filmskaper Arnsten Ariansen.

På kontoret i Color Line-bygget sitter Ariansen og gjør den siste finpussen på filmen «The Fading Footprints of the American Dream». Filmen skal vises i sin helhet i USA i løpet av en måneds tid.

Kulturarv.

Ariansen, som opprinnelig er fra Farsund, har tidligere laget flere filmer. Blant annet «Barn på sykehus», som han vant en pris for.

Hans nye film tar for seg utvandringen til Amerika fra Lista og Vanse på 1950-tallet, og hvordan det har påvirket kulturarven og tradisjonene der. Ideen til filmen kom til ved en tilfeldighet for ett år siden.

– Jeg tok noen bilder fra en Kjell Elvis-konsert i Vanse, og viste bildene til Svein Arvid Skårdal og kona hans Liv Siri Jølle som driver Eight Avenue Bar & Supperclub. De oppfordret meg til å gjøre noe mer ut av det, og henviste meg til en person som igjen satte meg i kontakt med en ny person, og ett år senere sitter jeg her med en juvel i Listas skattkiste. Det har vært laget filmer om Lista-området før, men ikke så omfattende fra det amerikanske miljøet, sier Ariansen.

Populær i USA.

En av personene han kom i kontakt med, var Reno Bergman. Bergmans mor kommer fra Lista og familien har besøkt Norge opptil flere ganger i året siden 1947. For to år siden flyttet han til Norge, etter å ha jobbet som politimann i New York i ti år, og som privatetterforsker i tjue år. Ariansen sier at Bergmans bidrag og kontaktnett i Brooklyn, New York, har vært uvurderlig.

– For det første har han hjulpet meg med engelsken, siden jeg tidlig bestemte å lage filmen på engelsk. Han har også funnet på tittelen til filmen. I tillegg har han fått i gang interessen for filmen i USA gjennom Scandinavian East Coast Museum. De skal vise filmen og hjelpe oss med distribusjonen i USA, sier han.

Bergman, som anser seg selv som en ganske hardhudet mann, forteller at han blir rørt av flere historier i filmen. Spesielt intervjuet med Jenny Solaas Hansen, som bodde i Brooklyn i over 50 år. Bergman har også sporet opp familie i Vanse som han ikke visste han hadde, og håper det kan være mulig for flere som ser filmen.

– Jeg tror filmen vil vise norskamerikanere i USA at Vanse er et levende sted med hyggelige mennesker med sterk tilknytning til USA. Og at det kan inspirere dem til å ta turen for å spore opp eventuelle røtter, eller at de bare får lyst til å komme dit på ferie, sier Bergman.