KRISTIANSAND/OSLO: – Nå er det behov for å tenke nytt rundt hele prosjektet. Jeg er ikke på jakt etter syndebukker, men jeg ønsker en kartlegging av utfordringer. Det må skje av eksterne krefter. De må lage et opplegg som skaper nødvendig tillit, sier fylkesordfører Thore Westermoen.

Han får støtte av både styreleder Terje Damman ved Vest-Agdermuseet og «Hestmanden»-forkjemper Peter Gitmark på Stortinget.

Krise

Bredalsholmen dokk— og fartøyvernsenter er i krise. Seks av 30 ansatte er permittert, og det kan snart bli flere. Verftet lever av restaurering av gamle skip, i særdeleshet DS «Hestmanden» fra 1911. Ledelsen ved både verftet og skipets eier, Stiftelsen Hestmanden, synes å mangle tillit hos Riksantikvaren. De ansatte vil sparke ledelse og styre. Styreleder Irene Haugaa innrømmer rot. Westermoen vil ikke ta til orde for å sparke ledelse og styre.

– Verftet og skipet er uavhengige stiftelser. Verken kommunen eller fylkeskommunen har ansvar eller styring for dette. Skal det velges nytt styre, må styret selv initiere det og gjøre det, sier Westermoen.

– Vi kan ikke ta ansvar for en uferdig båt i dokka, som ikke har tillit hos riksantikvaren og departementet. Det blir for enkelt at departementet peker på fylkeskommunen og ber oss ordne opp. Vi har ikke sånne finansielle muskler.

Damman

Styreleder Terje Damman ved Vest-Agdermuseet støtter gjennomgang.

– Vi tror det kan være en fordel. Vi vet ikke hvem som kan gå inn i rollene, men å rydde i strukturene er nok en vei å gå. Det beste ville være om Riksantikvaren foretok gjennomgangen, sier Dammen.

Han er opptatt av at daværende statssekretær Randi Øverland sommeren 2007 tvang museet til å ta ansvar for museumsdelen av «Hestmanden».

– Vi fikk beskjed om at vi kunne miste 6 millioner i året. Med kniven på strupen måtte vi konsolidere museumsdelen av «Hestmanden» med museet på et par uker. Nå vil Riksantikvaren bevilge alle pengene gjennom oss. Riksantikvaren legger opp til et rotete system. Vi kan ikke skrive under, uten garantier om fullfinansiering. Vi kan ikke risikere at museet skal bli skadelidende på grunn av dette skipet, sier Dammen.

Gitmark

Stortingsrepresentant Peter Gitmark støtter gjennomgang, på to premisser.

– Spesielt er det viktig å se hva som har skjedd, og hvorfor ting har blitt vesentlig dyrere. Men det er viktig at en gjennomgang skjer raskt, så det ikke går utover fremdriften av «Hestmanden». For det andre må den inneholde en gjennomgang av finansieringsmodell, sier Gitmark.

Irene Haugaa var ikke tilgjengelig for kommentar fredag.