KRISTIANSAND: Mer enn tusen sykehjemspasienter i begge Agderfylkene, Hedmark og Oppland er kartlagt i undersøkelsen, som nylig er gjennomført av Alderspsykiatrisk Kompetansesenter ved Sykehuset Innlandet.

Resultatete er nedslående, og viser at over 80 prosent av pasientene er demente. For hver tredje pasient er sykdommen alvorlig.

Sykehjem i Flekkefjord, Åseral, Hægebostad, Marnardal, Lindesnes, og Grimstad er med i undersøkelsen.

— Dette er pasienter som bare har fragmentarisk hukommelse. De er ikke orientert om tid, og i liten grad om sted. Mange av dem har ikke fått noen diagnose, sier forsker Geir Selbæk, ved Alderspsykiatrisk Kompetansesenter.

Psykisk syke

Undersøkelsen har også tatt for seg atferdsforstyrrelser og psykiatriske symptomer som depresjon, angst, vrangforestillinger, hallusinasjoner, aggresjon og apati.

Nær 40 prosent har psykotiske symptomer i form av vrangforestillinger og/eller hallusinasjoner. Like mange har depressive symptomer.

Må få konsekvenser

— Funnene må få konsekvenser, både for hvordan sykehjemmene organiseres, samt for nivået på kompetanse og veiledning, mener Selbæk.

— Når så mange pasienter har alvorlige symptomer innebærer dette at selv de minste sykehjemmene har pasienter med psykiatriske symptomer som de knapt greier å håndtere. Personalet trenger mer kunnskap om at de fleste pasientene har omfattende psykiatriske symptomer og atferdsforstyrrelser som en følge av demens, sier han.

En ny type sykehjem

Forskeren mener nye sykehjem bør utvikles i pakt med det pasientene trenger:

— Små avdelinger med gode lysforhold, romslige fellesarealer, hjemlig atmosfære og tilgang til trygge utearealer er gunstig for de demente. Eksisterende sykehjem bør også i størst mulig grad tilpasses denne kunnskapen, mener Selbæk.