Oslo: I fjor høst oppfordret politimestrene for landets fire største byer lokalpolitikerne om å stenge skjenkingen på barer og utesteder kl. 2, en time tidligere enn loven tillater. Politiet i en rekke mindre byer fulgte opp og ba sine lokalpolitikere om det samme. Politiet mener de bruker uforholdsmessig mye ressurser på ungdomsfyll i helgen, og at dette går på bekostning av annet politiarbeid.

Og nå følger kommunene opp. Bare i løpet av de siste månedene har blant andre Kristiansand, Arendal, Mandal, Stavanger, Sirdal, Haugesund, Tønsberg og Sandefjord vedtatt kortere skjenketid, viser en gjennomgang NTB har gjort. Også i en rekke andre byer ser det ut til å gå mot innstramning, deriblant i Fredrikstad og Trondheim.

– Ser konsekvensene

Rusfeltets samarbeidsorgan Actis er svært fornøyd med utviklingen, og tror politiets oppfordring har vært tungen på vektskålen mange steder.

– I tillegg har nok mange kommunepolitikere blitt betenkte etter å ha sett de helse— og sosialpolitiske konsekvensene av den liberale alkoholpolitikken de siste årene, sier Sten Magne Berglund, politisk rådgiver i Actis.

– De ser nå at alkoholpolitikk har betydning utover næringspolitikk, som ofte har vært det viktigste hensynet for kommunepolitikerne, mener Berglund.

I flere fylker, blant annet Østfold, Rogaland og Agder-fylkene har flere kommunene forsøkt å gå sammen om å redusere skjenketiden, for ikke å skape ulike konkurranseforhold.

Protestaksjoner

Men ikke alle er like glade for innstramningene. I flere byer er det startet protestaksjoner, blant annet på nettstedet Facebook, og debatten raser i de ulike lokalavisene. I Tønsberg har flere tusen personer meldt seg inn i gruppen «Skjenketid til kl. 03 hele året. For oss som selv vil bestemme hvor lenge vi vil være ute». Lignende grupper er opprettet av folk i Sandnes, Stavanger og Arendal.

Heller ikke NHO liker utviklingen. Organisasjonen har lobbet intenst mot kommunene for å forsøke å forhindre en innstramning.

– Mange kommuner har også snudd i synet, etter å ha snakket med oss, sier Knut Almqvist, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Tror det blir mer bråk

NHO har ingen tro på at det blir roligere i gatene ved å stenge tidligere.

– Nei. Det vil heller føre til at flere vil drikke i ukontrollerte former ute på gatene og på private fester. Dette vil det ikke bli mindre bråk og spetakkel av enn når man drikker under kontrollerte former på utestedene, mener Almquist.

Actis viser på sin side til forskning som viser at det blir fem til seks ganger mer vold av alkohol som skjenkes, enn av alkohol som selges i butikk eller vinmonopol.

– Jo lenger skjenketid, jo større problemer får vi, både i forhold til vold og fyllekjøring. Det merkes helt tydelig på akuttmottakene i byene, sier Sten Magne Berglund.

Vil se an

Knut Almquist sier at hans medlemmer uansett er lettet over at de fleste kommunene ikke kutter mer enn én time av åpningstiden, og peker på at det ble truet med langt større kutt flere steder.

– Nå får vi se an resultatene av å stenge en time tidligere, om det blir stillere i bybildet eller ikke, sier Almquist.