KRISTIANSAND: I et møte mellom toppledelsen i Sørlandet sykehus og politikerne på Agderbenken, med toppledelsen i Helse Sør Øst (HSØ) i dag morges, ble det gitt klare signaler på at styret i morgen ikke kommer til å vedta å overføre kreftbehandlingen til Oslo.

— Jeg synes det var mer enn signaler, jeg mener det er grunn til å regne med at styret i HSØ kommer til å vedta i morgen at Kreftsenteret i Kristiansand skal bli en satellitt under Oslo sykehus, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen (FrP), til fvn.no.

Møte i Oslo

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus var med på møtet, som ble arrangert i HSØs lokaler i Oslo.

— Jeg synes ledelsen i Helse Sør Øst virker å være åpne for diskusjonen om et tettere og mer forpliktende samarbeid med Oslo sykehus enn vi har i dag. Får vi det til vil det være en mellomløsning vi kan leve med. Egentlig skulle vi ønske vi kunne fortsatt som i dag, sier Engstrand.

Det har vært tett dialog mellom Sørlandet sykehus og HSØ i hele øst. Leder for Kreftsenteret i Kristiansand, Svein Mjåland slo i dagens papirutgave av Fædrelandsvennen alarm om kreftsaken, sammen med Start-legenden Svein Mathisen. De mener det er helt galt å flytte operasjonene til Oslo.

— I stedet for reduksjon, tror jeg vi på sikt vil kunne få se en styrking. Tallene fra Svein Mjåland, som dokumenterer oppsiktsvekkende gode resultater av kreftbehandlingen, har skapt interesse i hele Europa, og det har tydeligvis også gjort inntrykk på ledelsen i HSØ, sier Michaelsen.

Støtte fra Agderbenken

På møtet deltok styreleder i HSØ, Hanne Harlem, administrerende direktør Bente Mikkelsen, konserndirektør i HSØ, Atle Brynestad, styreleder Peder Olsen i Sørlandet sykehus sammen med direktør Jan-Roger Olsen og fagdirektør Per Engstrand og tillitsvalgte for ansatte i Sørlandet sykehus. Disse fikk full støtte fra Agderbenken, også fra representantene fra Aust-Agder.

Dette er formuleringene fra saksinnstillingen til styremøtet i morgen Sørlandet sykehus håper å redde seg inn under:

7. Helseforetak som i henhold til fordelingen under pkt 3, skal avvikle funksjoner de har i dag, kan vurdere om det er mulig å videreføre funksjonen basert på samarbeidsløsning i forhold til region- eller områdesykehus. Eventuell videreføring /oppretting av behandlingsfunksjonen må eventuelt organiseres som desentralisert satelittenhet.

8. Eventuell etablering av satelittenhet, som beskrevet under pkt. 7, vil måtte skje under faglig ansvar/ledelse av regionsykehus /områdesykehus som har den aktuelle funksjonen. Eventuelt må også regionsykehuset/områdesykehuset være villig til å ta faglig ansvar for opplæring og kompetanseoverføring, deltakelse i tverrfaglig team for operatørene ved satelittenheten og etablere system med hospitering og godkjenning av de enkelte operatører som skal ha funksjonen. Forslag til endring i gjeldende funksjonsfordeling, jf. pkt 7, skal også forelegges Helse Sør-Øst RHF for endelig godkjenning.

Er det klokt at helseforetaket freder kreftbehandlingen? Si din mening i debatten!