SØGNE: — Jeg hørte noe pilte over golvet på vaskerommet onsdagskveld. Men det var så mørkt at jeg så ikke hva det var. Så fikk jeg øye på hullet i sluket på gulvet, det var så stort at jeg var helt sikker på at det måtte være en rotte som var på besøk, forteller Hanssen til fvn.no.

Kloakkrør

Rotta hadde tatt seg frem gjennom kloakkrørene, før den tok seg inn hos søgnemannen. Han fikk handlet fort og lukket alle dørene i rommet.

— Jeg fikk sperret den inne, så fant jeg frem en god gammeldags rottefelle. Denne spente jeg opp og la i et stykke ost. Morgenen etter var osten borte, men det var ingen rotte å spore. Dermed var det dags for en ny ladning ost på fella.

— Jeg festet osten enda bedre, og tenkte at nå har jeg den. Så jeg skulle sjekke fellen når jeg var ferdig på jobb, forteller Hanssen.

Men nok en gang kom han hjem til tom felle.

— Dermed måtte jeg til med sterkere saker på fella, så jeg festet en bit kyllingfileet under utløseren, slik at rotta ble tvunget til å trykke på den for å få tak i agnet, forteller han.

Dette ga resultater, og morgenen etter var rotta tatt.

— Det er heldigvis ikke hverdagskost at rotter kommer krypende opp igjennom rørene, men det var godt å få tatt en så tidlig, sa den fornøyde rottejegeren.

Skadedyrsinvasjon

Daglig leder i Skadedyroppsynet, Øistein Larsen, forteller at det ikke er et ukjent fenomen at rotter trekker inn i husene på denne årstiden.

— Det er jo høysesong for dette nå når det er så kaldt ute. Både rotter og mus trekker inn i hus og kjellerer, sier Larsen.

Sesongen har startet litt tidligere enn normalt i år.

— Det pleier ikke begynne før godt ut i desember, men i år startet de allerede i november. Slik kommer det nok til å holde på til det blir mildt ute igjen, altså til rundt april, sier skadedyrsbekjemperen.

Slike skadedyr kan gnage over elektrisk utstyr og lage dårlig lukt i huset.

Ikke bruk gift

Har du fått rotter i hus anbefaler Larsen deg å holde deg unna gift.

— Det beste er å sette opp en god gammeldags klappefelle. De er effektive og gjør kort prosess. Men ikke sett fellene ute, da kan det skade andre dyr eller barn. Samtidig er det ikke så greit å bruke gift, det fører ofte til at dyrene dør i gulvet eller inne i veggene, da blir de liggende og råtne, sier han og anbefaler peanøttsmør som agn.

Samtidig påpeker han at det er nærmest umulig å bygge et rottesikkert hus.

— En rotte trenger bare en åpning på 12 mm for å komme seg inn, så det er vanskelig å sikre seg. En kan derimot unngå å legge fuglemat eller liknende på bakken, dette tiltrekker seg rotter. Da er det bedre å henge det opp i et tre, sier han.

GNAGDE HULL: Her kom rotten opp fra kloakken og inn på vaskerommet til Hanssen. FOTO: PRIVAT