LILLESAND: — Vi har tre politibåter som er innlemmet i en skiftordning, i Kristiansand, Mandal og Arendal. Ellers har vi to til: En i Risør og en i Grimstad. Disse to bemannes når det er kvalifisert personale og når det er behov, sier politimester Kirsten Lindeberg.

SE BILDESERIE HER: - Kjapp båt i bølgene

I går var Agder politidistrikt og den lokale pressen ute på skikkelig maritim luftetur i skjærgården utenfor Lillesand. Men mannen ved spaken sørget for å være godt utenfor alle 50-meters belter før han viste hva ”Protector”, politibåten i Kristiansand, virkelig er god for. Og det er ikke lite, for å si det mildt. Med toppfart på over 50 knop tar man igjen det meste av det som ferdes, inkludert båtjet-folket.

- Men tre bemannete båter på en lang kystlinje der det vrimler av farkoster, er dette godt nok, Lindeberg?

— Du kan alltid spørre om ting er godt nok. Vi skulle selvsagt ønsket å kunne gjøre det enda bedre. Men vi ligger altså godt an på landsplan når det gjelder båtberedskap.

- Men så er det også nær 30.000 båter som er hjemmeværende på Agder – pluss at feriefolket kommer med sine?

— Jo da, vi er i en landsdel hvor det tradisjonelt er mye båter blant de fastboende. Og befolkningen langs kysten dobles jo på sommeren. Og kyststripen er lang. Så for meg er det helt klart at en viss båtdekning må vi ha.

- Skal effektivisere oss

  • For et par uker siden understreket både Lillesands og Flekkefjords ordfører at de var misfornøyde over at de ikke hadde egne båter?

— Det er helt klart at de har vært det. Slik er det vel der, som på mange andre felt, at de ønsker at ting skulle være bedre. Jeg tror nok ikke jeg kan si at de kommer til å få egen båt noen gang. Men vi kan ønske oss - og vi skal forsøke - å effektivisere oss slik at vi er mer både i Lillesand og Flekkefjord. Og i Flekkefjord er Mandalsbåten i dag!

- Ja, i fjor hadde ikke politibåten vært i Flekkefjord i det hele tatt?

— I fjor ble sesongen slik at politibåten var veldig lite i Flekkefjord. Men dette blir rettet opp i år. Flekkefjord skal fast inn i turnusen til Mandalsbåten. Jeg vil si at beredskapen til sjøs er bedre i år enn i fjor. Mye av poenget vårt er at vi driver punktaksjoner, folk kan ikke vite når vi er på vannet. Og når det skjer noe, skal vi kunne være der raskt. Det er det som er utfordringen, sier Lindeberg. Hun understreker hvor viktig det er med forebyggende tjeneste, å vise seg på sjøen.

— Politiet på Agder må – som i resten av landet – håpe på at det blir en satsing på ressursene i politiet. Befolkningen øker. Anbefalingen er to polititjenestemenn per 1000 innbyggere, i Agder har vi nå 1,49, sier hun.