EVJE OG HORNNES: — Det som trengs er å trene litt, og så trengs det vilje. Virkelig vilje til å gjennomføre, sier løytnant Øystein Dahl.

Han følger nøye med når ni gutter og en reporter skal gjennom en av hinderløypene på Evjemoen. Måten de takler krabbing i rør og kryping i gjørme vil avgjøre om de kommer inn på befalsskolen.

— Det som teller er ikke om du er flink til å krype i gjørma eller ikke. Det vi prøver på er å få folk virkelig slitne, slik at vi ser hvem de virkelig er og om de har potensial til å handle under press, sier Dahl.

Søker utfordringer

Laget vi fulgte gjennom løype klarte den på i overkant av 18 minutter og var bare 20 sekunder unna den gamle rekorden. Og det til tross for at de hadde med seg Fvntv under store deler av løypa.

— De er svært gode søkere i år. Mye bedre enn tidligere, sier Dahl.

1500 møtte til opptaket som startet på Kjevik forrige uke. 900 ble med til Evjemoen der uttaket fortsetter med en rekke oppgaver som må løses. Fysisk krevende hinderløyper er bare en liten del av det de skal igjennom. Når opptaksperioden er slutt, går 700 videre til befalsskolen.

I år er konkurransen om plassene hardere enn den har vært noen gang tidligere. Søkermassen er rekordstor.

— Jeg tror grunnen er at ungdommen søker utfordringer. Det er fint å være på et sted fordi du er utvalgt, ikke bare fordi du har gode karakterer, sier Sven Olav Berg, leder for FOS (felles opptak og seleksjon).

Omsorg

Laget vi følger, med lagfører Lasse Heggelund i spissen, legger ut på en ny runde etter at guttene er i mål.

— Nå skal vi prøve å sette ny rekord, sier han.

De bør ha en god sjanse, mener løytnant Dahl. Gjengen er godt motivert og har et utrolig bra samhold.

Det er noe som gir uttelling.

— Omsorgsevnen er kanskje den viktigste egenskapen vi ser etter. At du klarer å ta vare på dine medsoldater og har evne til å inngi tillit, sier FOS-sjef Sven Olav Berg.

Til sammen søkte 4800 til befalsskolen. Men fvntv blir neppe blant framtidens befal.