LINDESNES: Rundt klokken halv fire natt til i går våknet Erland brått av at det sto en ukjent mann på rommet hans. Han skvatt opp, og spurte mannen hva han gjorde der. Personen snudde og gitt ut av soverommet. Erland fulgte etter i bare boksershortsen.

Se TV-reportasje– «Hvordan kom du deg inn?» spurte jeg. Da svarte han inngangsdøra. «Men den er jo låst» sa jeg da. Han svarte ikke. Han snudde seg og slo til meg med knyttneven rett mot ansiktet, sier Erland.

Derfra ble det et realt basketak mellom de to. Etter utallige slag, en brukken arm og en mengde blod klarte Erland å overmanne innbruddstyven. Han fikk ringt til politiet som kom for å pågripe den 36 år gamle mandalitten. Erland selv kjørte til legevakten.

BLODRYPP: Etter at tyven var overlevert til politiet, kjørte Erland selv til legevakten. Det er blodige spor etter en såret fot i bilen. FOTO: KARI LEA HENNESTAD Redd for livet.

– Det er en opplevelse jeg ikke unner mine verste fiender, sa han da han ti timer senere kom hjem igjen til huset sitt etter å ha tilbrakt timer på legevakt og sykehus. Det var blodspor i store deler av huset, og på kjøkkenet var det tydelige tegn etter en tøff kamp. Da innbruddstyven slo etter ham, så han bare to valg:

– Jeg måtte enten legge meg ned og dø, eller jeg kunne kjempe for livet, sier Erland. For så dramatisk opplevde han det.

Slåsskampen fortsatte på kjøkkenet. Foruten knyttnever skal Erland ha blitt slått med skåler, blomsterpotter og glasskår. Han har kuler i hodet.

– Hver gang han fikk løs en neve, så slo han meg med noe, sier han. På kjøkkenbenken visste Erland hele tiden at det lå en skarp kniv.

– Jeg tenkte flere ganger på den kniven. «Får han tak i den, så er jeg ferdig», tenkte jeg, for han brukte de midlene han kunne, sier Erland.

Angrer ikke.

Etter hvert ble 36-åringen utmattet, og Erland løp inn på soverommet for å hente telefonen slik at han fikk ringt politiet. Han løp fort tilbake til kjøkkenet for å passe på at vedkommende ikke kom noen vei.

– Men da politiet kom, begynte han å få kreftene tilbake. Da var gode råd dyre, sier Erland. Politiet kom seg nemlig ikke inn i huset, så i full fart måtte Erland løpe ned for å låse opp, før han måtte løpe opp igjen for å se til at mandalitten ikke kom seg ut.

En brukken arm, 13 sting og ti timer senere angrer ikke Erland på det han gjorde. 36-åringen hadde satt datamaskinen klar, og i lomma hans fant politiet Erlands lommebok.

– Hadde han bare vært lur og gått frivillig. Men når han fyker på meg, så føler jeg ikke at jeg har noe annet valg, sier han, og fortsetter:

– Det er forferdelig at en ikke skal få lov til å sove trygt i sitt eget hus engang.