KRISTIANSAND: — Religionsfriheten er viktig. Ahmadiyya-muslimene bør få bygge sitt gudshus, men ikke med bønnerop, sier Utsogn til Fædrelandsvennen.

— Det er veldig viktig å få frem nyanser i denne debatten, understreker Frp-eren.

SOM ANDRE

I gårsdagens avis og på fvn.no gikk ledelsen for de om lag 50 ahmadiyya-muslimene i Kristiansand ut og ba om å få bygge en moské på en tomt i Holskogen i Vågsbygd.

Det synes Frps ordførerkandidat er greit.

— Vi kan ikke skille mellom ulike religioner. De bør få tillatelse, så lenge de finansierer byggingen og driftingen selv, slik som for eksempel kristne frimenigheter. Muslimene må stille på lik linje med andre religioner, sier Utsogn.

Til fvn.no i går sa imidlertid ahmadiyya-lederen at søknad om bønnerop ikke vil være noe unaturlig neste skritt å ta.

— Men det er litt tidlig å snakke om i denne runden. Først må vi jo se om vi får tillatelse til å bygge, sa ahmadiyya-leder Basharat.

Utsogn mener minareter med utrop av bønn fem ganger i døgnet vil være å gå for langt.

- Vi kan ikke tillate bønnerop tett inn til et etablert boligområde. Forkynnelsen må holdes innenfor de fire vegger, mener Utsogn. Han viser også til at andre islamske retninger ikke anerkjenner ahmadiyaaene som rettroende muslimer. Og frykter derfor at utrop av bønn vil kunne provosere også disse.

EKSTREMISTER

Tidligere har også andre muslimske trossamfunn i Kristiansand gått sammen om planer om å få bygge en ny moské i Kristiansand.

Disse har ennå ikke sett seg ut noen tomt, men planene har møtt sterk motstand på den politiske høyrefløyen.

Likevel mener Utsogn prinsipielt at religionsfriheten også her må veie tyngst. Selv om han ikke ønsker noen stor-moské i sentrum av Kristiansand.

— Men frykter du ikke å miste stemmer til Demokratene, som har sagt klart nei til bygging av moské i Kristiansand?

— Vi kunne valgt å være veldig svart/hvite og ensrettet. Men det ville ikke vært rettferdig, verken overfor muslimer eller etniske nordmenn for den del, sier Utsogn.

SKAPER FRONTER

Han mener dessuten at et bastant nei til å bygge moske, vil gi muslimske ekstremister vann på mølla.

— Det er akkurat det disse vil. At norske politikere skal si nei til søknader om å få bygge moskéer, slik at de kan bygge opp skarpe fronter. Da vil ekstremistene si «Se her, vi har rett», sier Utsogn.