LINDESNES: — Dette var et forferdelig sjokk for barna til Tor på toppen av en allerede svært vanskelig tid, sier Kurt Vallenes.

Han er bror til Tor Vallenes som ble begravet torsdag etter ulykken om bord på fiskebåten «Nybuen». Dagen før begravelsen dro barna på 21 og 12 år til Tor Vallenes' hjem på Nylund ved Vigeland for å hente noen klær. Før den tid hadde ingen vært i huset på halvannen uke, i alle fall ingen som var velkommen dit.

For i gangen skjønte de at noe var galt. Det var rotet kraftig til med ski, klær og sko – alt av ting var strødd rundt på alle gulv.

— Det var et sjokk å se huset slik, sier Vallenes som kontaktet politiet. – De kom med det samme, det er vi takknemlige for.

En nabo kom til og fortalte at 70 år gamle Bjarne Pedersen døde samme dag som Vallenes. Hans bolig står 3-400 meter unna. Politiet dro til hans bolig for å sjekke. Der kunne de konstatere at det også var gjort innbrudd i dette huset. Også her var det rotet til over hele huset. – Foreløpig vet vi ikke hva som er stjålet her, sier lensmann Dag Helge Engeland.

Det har derimot familien funnet ut av hos Tor Vallenes. – De har tatt et kostbart stereoanlegg og alle hans cd-plater som det var mange hundre av. Tor var veldig glad i musikk og hadde derfor en stor samling, sier Kurt Vallenes.

Blokkerte

Ellers later det til at det bare er rotet til i huset uten at mer er stjålet eller ødelagt. – Da vi oppdaget innbruddet, sa vi til hverandre at vi var nødt til å blokkere følelsene angående dette. Det var mer enn nok å takle dagen før begravelsen, sier han. Men selv fikk han frysninger på ryggen som ikke ga seg. Følelsen av uvirkelighet var sterk.

Han finner imidlertid litt trøst i at innbruddene neppe var gjort av noen som direkte ønske å ramme de avdøde spesielt.

— Slik sett føler jeg ikke innbruddet hos min bror har tråkket på hans minne, sier Vallenes.

Skremte

I nabohuset til Tor Vallenes bor 19 år gamle Liv Anita Sløgedal. Hun sier innbruddene føles grotesk og skremmende.

— Det må jo være gjort av noen helt uten hemninger, sier hun. Tidligere låste ikke familien dørene her på Nylund. Ikke alle i huset hadde en gang nøkkel til hoveddøra. Nå er nye nøkler filt opp, og døra låses ettertrykkelig.

— Vi oppdaget ikke noe spesielt med Tors hus i uka som gikk ut over at et lys var slukket. Men vi trodde noen fra familien hadde vært der, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

SJOKKERT: Liv Anita Sløgedal (19) bor ved siden av avdøde Tor Vallenes' hus som er i bakgrunnen på bildet. Hun er sjokkert over at noen har utnyttet situasjonen og gjort innbrudd i dette og et annet hus. Foto: Jarle R. Martinsen. Foto: Jarle R. Martinsen

Frykter gjentakelse

Lensmann i Lindesnes, Dag Helge Engeland, frykter at innbrudd hos avdøde personer kan gjenta seg.

— Når noen som i dette tilfelle har mistet alle hemninger og utnytter en slik situasjon, frykter jeg at dette kan skje igjen, sier han og kaller hendelsen som grotesk.

Lørdag morgen var fortsatt ingen tatt for innbruddene, men Engeland sier de har konkrete spor å gå etter.

— Vi har fullt trykk på å oppklare innbruddene, opplyste Engeland fredag.

Han sier det er sannsynlig at det handler om noen som har inngående lokalkunnskap som har begått innbruddene. I begge dødsfall var det snakk om personer som bodde alene, og der innbruddstyvene trolig visste at husene stod tomme.

Lensmannen oppfordrer alle som kan ha tips om å ta kontakt.