KRISTIANSAND: — Det var noen spake folk, sier mannen som kunne overlevere to innbruddstyver på 19 og 21 år til politiet i natt. Les historien her:

Den 47 år gamle gårdeieren fra Mosby våknet av en bil som kom surrende ved 4-5-tida natt til fredag.

— Det er sjelden biler her på natta, og jeg har hatt noen innbrudd før, så jeg kledde på meg og gikk ut, sier 47-åringen til fvn.no. Av frykt for flere innbrudd, vil han være anonym, og vil heller ikke at vi tar bilder på gårdsbruket.

I en av driftsbygningene overrasket 47-åringen en av tyvene mens han drev og rotet rundt i verktøy og utstyr.

— Hva gjør du her? Dette er min eiendom, sa gårdeieren bryskt til ham.

- Øh, svarte innbruddstyven, og mumlet noe uforståelig.

— Er du alene?

- Ja.

— Vel, du får bli med meg, så går vi ned til huset, sa gårdeieren. På det daværende tidspunktet visste han ikke at kameraten til innbruddstyven rotet rundt i låvebygningen.

Kona ringte politiet

Tyven lusket slukøret med uten å gjøre motstand. Nede ved våningshuset oppgav han også fullt navn og bosted til mannen han hadde vært i ferd med å rane.

— Jeg måtte rope inn til kona mi og be henne ringe politiet, for noen mobil hadde jeg ikke tatt med meg ut, forklarer han.

Operasjonsleder Arne Arnesen ved Agder politidistrikt forteller at de fikk oppringning fra kona klokken 04.46. — Så vi dro dit med en patrulje fra Vennesla, sier Arnesen. Det tok rundt 15-20 minutter før patruljen var på plass.

I mellomtiden snakket gårdeieren rolig med innbruddstyven på tråkka utenfor huset.

— Du skjønner, det er ikke noe greit å stjele andres eiendeler, det blir bare styr for meg, og det koster meg mye penger, sa gårdeieren til den unge mannen.

"Det var godt du kom"

Innbruddstyven gjorde ingen mine til å ville stikke av, og sto rolig og ventet på å bli hentet av lovens lange arm.

Med ett kom kumpanen til tyv nummer én springende, i den tro at kameraten ble banket opp av gårdeieren. Han ble paff da han så at kameraten bare sto der med lua i hånda ved siden av gårdeieren.

- Det var godt du kom, nå venter vi bare på politiet sa gårdeieren. Dermed ble tyv nummer to også stående lydig og vente.

— Vi hentet to menn, en på 19 fra Nodeland og en på 21 fra Nodeland, og kjørte dem til arresten, forteller operasjonsleder Arnesen. De to hadde tidligere på natta gjort innbrudd et annet sted i bygda, der de blant annet hadde stjålet et stereoanlegg.

Anlegget hadde de gjemt på gården til 47-åringen.

Skarpt blikk

  • Du må være relativt myndig av natur?

— Jeg er nok ganske rolig av natur, og klarer å holde meg i ro i stressede situasjoner. Det synes kona er fint, og. Hvis man blir brå og sint, blir gjerne de andre oppfarende au, forteller gårdeieren til fvn.no.

— Og ikke én gang trengte du å legge hånd på tyvene?

— Nei, de var noen ganske spake folk, ja. Det holder med et skarpt blikk, er det ikke det de sier?