Kristiansand: I perioder har 15 av 35 ansatte i Kristiansand fengsel vært ufaglærte vikarer. Nå er det cirka ti vikarer.

– Situasjonen er uholdbar, og nå streiker vi en time fredag for å setet fokus på kravet om økt aspirantopptak til fengselsutdanningen fra 150 til 250 hvert år, sier Fredrik Axelsen, hovedtillitsvalgt i Kristiansand fengsel.

Den erfarne fengselstjenestemannen sier at med 44 fullt belagte fengselsplasser i Kristiansand og mange ufaglærte, som med sin bakgrunn gjør en kjempejobb, er tilværelsen vanskelig både for innsatte og ansatte.

– Vi klarer ikke å gi de innsatte den bistand de har krav på, noe som svekker rehabiliteringsmulighetene. Kvaliteten på jobben vår blir for dårlig. Mangelen på spisskompetanse innen vårt yrke, det voldsomme presset for å utnytte kapasiteten hundre prosent, og dårlig budsjettdekning går på helsa løs for de ansatte. Nå velger Norsk Fengsels— og Friomsorgsforbund å sette foten ned. Derfor streiker vi for å minne politikerne om vår vanskelige arbeidstilværelse, sier Axelsen.