KRISTIANSAND: — Det har helt klart skjedd en bevegelse i den politiske krets på dette området etter påske, og det synes jeg godt om, sier biskop Olav Skjevesland, til fvn.no.

Får utnevne egne biskoper

Enigheten om forliket kom etter at Senterpartiets landsstyre hadde gitt partiets stortingsgruppe ryggdekning for å fortsette forhandlingene om et stat-kirke-kompromiss.

— Det er bra at Kirkelig statsråd er satt på avvikling, og at vi nå skal få utneven våre egne biskoper, sier Skjevesland og får støtte av Dagrun Eriksen i Krf.

— At Kirken selv skal få utnevne sine proster og biskoper, er en naturlig del av prinsippet om trosfrihet. Det vil også bli gjennomført en demokratireform i tråd med kirkens eget ønske. Vi vil likevel understreke at det viktigste for Kirkens fremtid uansett ikke vil være forholdet mellom kirke og stat, men mellom kirke og folk. Nå sikrer vi Den norske kirke som en bred grunnlovsfestet folkekirke, sier KrFs kirkepolitiske talskvinne Dagrun Eriksen, i en pressemelding.

Økonomisk fundament

Skjevesland n er spesielt fornøyd med at staten nå sier at de vil gi et økonomisk fundament, ikke bare til kirken, men til alle tros- og livssyn.

— Det at staten skal gi alle tros- og livssyn et økonomisk fundament er noe jeg er spesielt fornøyd med, sier Skjevesland.

- Gledelig

  • Vi gleder oss over at Den norske kirke snart vil kunne få velge sine egne biskoper og dermed blir anerkjent som et likeverdig trossamfunn på linje med andre. Dessuten er det positivt at kravet om at minst halvparten av regjeringen må være medlemmer av Den norske kirke, blir fjernet. Et fullt og helt skille er dette ikke, men vi gleder oss over at kompromisset gikk lenger i retning av vårt syn enn vi har hatt grunn til å frykte, sier styreleder i Human Etisk Forbund, Åse Kleveland.

Ikke de helt store endringene

Skjevesland tror ikke hverdagen til Den norske kirke vil endres nevneverdig i tiden som kommer.

— Det vil nok ikke bli de helt store endringene i hverdagen. Det som vi vil merke mest er at vi nå ikke vil ha et kirkelig statsråd som utnevner proster og biskoper, sier Skjevesland.

Kompromisset mellom partene på Stortinget betyr at Den norske kirke får mer selvstyre enn i dag, men oppnår ikke full frihet fra staten.