KRISTIANSAND: Ledelsen ved sykehjemmet avdekket i februar at sju pasienter ved sykehjemmet hadde fått utdelt feil medisiner i perioden 12. til 17. februar i år.

Forholdet ble anmeldt av Kristiansand kommune 28. februar, og politiet i Kristiansand har nå avsluttet etterforskningen av saken. Den mistenkte sykepleieren har i avhør benektet at hun har stjålet medisiner fra pasientene.

— Vi har en mistenkt i saken, og hun var inne til avhør i dag. Hun har ikke erkjent straffskyld, sier leder for allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon, Sverre Birkeland.

Saken blir nå oversendt til en jurist for påtalevurdering.

— Vi har gjort de nødvendige avhør, og så får juristen vurdere om det er nok til å ta ut tiltale mot kvinnen, sier Birkeland.

Sykepleieren er foreløpig siktet for grovt tyveri, men ifølge Birkeland kan siktelsen bli endret.

— Hun er mistenkt for å ha manipulert utdelingen av medisiner ved flere anledninger, og vi ser alvorlig på at en ansatt har forsynt av medikamenter over tid. Hvilke lovbestemmelser som vil være relevante når det gjelder tiltalen, vil juristen vurdere, sier han.

RISSET I PILLEN: Til høyre sovemedisinen Zoplikon, til venstre blodtrykkstabletten Atenolon. Pillen til venstre er risset i for å fjerne logoen. (Foto: Lars Hoen) Sikker på at det er rett person

Forholdet ble oppdaget etter at de hadde mottatt flere avviksmeldinger.

— Vi har funnet rundt 10 «falske» tabletter. Omfanget er lite, men alvoret desto større. Helt konkret fant vi ut av det fordi en meget observant sykepleier syntes noen tabletter i en dosett skinte uvanlig i lys. Dermed begynte vi å sjekke tablett for tablett, samt at vi kryssjekket vaktlister, fortalte enhetsleder Yngvar Rypestøl ved Grimtunet til Fædrelandsvennen 28. februar.

Ifølge Rypestøl hadde sykepleieren fjernet medikamenter som Sobril, Minovane, Zopiklone og andre beroligende og søvndyssende medisiner fra dosettene til enkeltpasienter. Deretter skal sykepleieren ha funnet andre tabletter som ser helt like ut, både på størrelse og farge. Disse ble så puttet opp i dosetten og gitt til pasientene.

Sykepleieren skal også ha skrapt i overflaten på tablettene for å skjule at pasientene fikk tildelt gal medisin.

Den mistenkte sykepleieren ble tatt ut av tjeneste umiddelbart etter at forholdet ble kjent. Selv om kvinnen ikke har tilstått er enhetsleder Yngvar Rypestøl sikker på at rett person er avslørt.

Ifølge Birkeland har den mistenkte kvinnen ikke pekt ut noen andre som hun mener kan være ansvarlig for forholdet.

Oppretter tilsynssak

Helsetilsynet vil opprette en tilsynssak, men det er foreløpig uklart om det vil bli opprettet sak mot både sykepleieren og Grimtunet.

— Vi har fått noe uformell informasjon fra kommunen tidligere, og vil be om få tilsendt mer informasjon så vi kan starte opp tilsynssaken, sier fylkeslege Kristian Hagestad til fvn.no.

Kristiansand kommune har jobbet med å fremskaffe informasjon siden saken ble kjent i februar.

— Vi har vært i dialog med de som er berørt, og har forsøkt å få klarhet i de faktiske forhold. Når den prosessen er ferdig vil vi ta kontakt med fylkeslegen, sier helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune, Lars Dahlen.

Når dette skjer er uklart.

— Slike saker er ganske kompliserte, så det er vanskelig å si når vi er ferdige, sier Dahlen.

Hagestad opplyser til fvn.no at de vil be om en tilbakemelding fra kommunen innen kort tid.

— Vi hadde egentlig regnet med å få en tilbakemelding innen nå, derfor vil vi nå ta kontakt med kommunen og be om en tilbakemelding innen tre uker, sier Hagestad.