MANDAL: — Jeg var livredd for hva som kunne skje med meg om jeg ikke fikk tak i 100.000 kroner i en fei. Jeg kunne bli utsatt for grov vold, kanskje drept. Og kanskje ville de gå løs på min samboer og barn, forklarte han i Kristiansand tingrett onsdag formiddag.

7. desember i fjor klarte han å rane Spareskillingsbanken i Kristiansand for 452.000 kroner. Han har fra første stund erkjent ranet, og har allerede startet soningen av en dom som vil komme senere.

Les også: Spareskillingsbanken ranet

Han forklarte dette om hva som var foranledningen av ranet:

— Jeg hadde i tre år slitt med en narkogjeld på 100.000 kroner. Jeg hadde blitt banket opp flere ganger av pengeinnkrevere, og hadde nå fått et siste ultimatum om å betale. Jeg kjenner dette miljøet og visste jeg var i alvorlig fare, sa han.

Han hadde gjort forsøk på å låne penger av sin bror og prøv å låne penger i en bank, der han fikk avslag. Han venter dessuten på en erstatning fra staten for å ha vært fengslet for et tidligere ran i Mandal som han ble frifunnet for, en erstatning på 425.000 kroner. Han gjorde via sin advokat et forsøk på å få disse pengene utbetalt, uten å lykkes.

Ransdagen droppet han å rane noen banker i Mandal.

— Der er jeg for kjent, sa han om det.

Han lurte også på å rane en bank i Søgne, men endte altså opp i Kristiansand. Etter å ha sondert hvilken bank det skulle bli, ente han opp ved Spareskillingsbanken.

— Her var det lite folk og det lå litt avsides til, sa han om det valget.

Utenfor banken tok han to gram amfetamin.

— Det var for å miste alle sperrer. Jeg var livredd, sa han.

Han hadde tyvlånt en startpistol av en bekjent i Mandal. Da han kom inn i banken kom det en person mot ham.

— Det virket som om han ville overfalle meg, så jeg pekte med pistolen i taket og trakk av, sa han.

Ifølge 34-åringen visste han ikke at pistolen var ladd, og at han skvatt like mye som alle andre da det kom et kjempesmell. Han gikk så til kassa, kastet over en bag han hadde og krevde at en av de ansatte fylte opp med penger.

Han flyktet så i sin svigermors bil fra stedet.

— Det kom to stykker springende etter meg, så jeg tenkte bare å komme meg vekk, sa han.

Kursen gikk til Kuholmen der han gjemte seg under en lem i ni timer.

Les også: Her slutter alle spor

Deretter begynte han å gå mot Vennesla, der han etter hvert fikk stanset en taxi som kjørte ham til Evje. Der tok han inn på et hotell.

Neste morgen lurte han på å dra inn til Oslo.

— Men der ville pengene forduftet kjapt. Dessuten var jeg begynt å bli nykter og skjønte etter hvert at jeg uansett ville bli tatt, sa han.

Les også: 33-åring tatt med ransutbyttet

Han tok derfor taxi for å dra til Mandal der tanken var å ta kontakt med advokaten sin for så å melde seg for politiet. Men han ble stanset ved Nodeland av politiet som i mellomtiden hadde fått nyss om at han var på Evje. Politiet visste fra første stund hvem raneren var, både på grunn av bilen han brukte, men også fordi han var blitt plukket ut i en fotokonfrontasjon med et av vitnene i banken.

— Det var en lettelse å bli tatt, sa 34-åringen.

Saken avsluttes i dag.