KRISTIANSAND: Fvn.no publiserte mandag bilder fra et overvåkningskamera utenfor Hægeland landhandel. Bildene viser to menn som begår et innbrudd i butikken ved å kjøre en bil gjennom forretningens inngangsparti. Ansiktene til de to er synlige på deler av videoen.

NRK Sørlandet publiserte bilder fra den samme videoen, men da med sladdede ansikter.

Se den usladdede overvåkningsvideoen her Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund har ikke sett selve videoen, men etter å ha fått en kort beskrivelse av fvn.no er han ikke i tvil om at han ville valgt å gjøre som NRK.

— Når det gjelder identifisering er det sakens karakter og alvorlighetsgrad som er det avgjørende. Tyveri av noen pakker tobakk kan jeg vanskelig se er alvorlig nok til at man bør identifisere gjerningspersonene, sier Kokkvold til fvn.no.

Hadde det dreid seg om en forbryterbande kunne saken forholdt seg annerledes, mener han.

— Hadde disse personene vært ansvarlig for en lang rekke innbrudd kunne det forsvart bruk av bilde. I norsk presse er det en høy terskel for identifisering, så denne saken bryter klart med vanlig praksis, sier han.

Les saken her: Rygget bil inn i butikk

Sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Hans-Christian Vadseth, er enig med Kokkvold i at det er sakens alvorlighetsgrad som må avgjøre identifisering.

— Kokkvold kan mene hva han vil når det gjelder alvorlighetsgraden av et tobakkstyveri, men i et lokalmiljø er dette en alvorlig forbrytelse for dem som blir rammet. Hverdagskriminalitet som dette representerer en stor inngripen i folks liv, og utgjør mye mer i kroner og øre for samfunnet enn de sakene som normalt anses som de mest alvorlige, sier han.

Hva mener du? Bør bilder av innbruddstyver legges ut usladdet? Diskutér under artikkelen.

UENIG: Sjefredaktør Hans-Christian Vadseth i Fædrelandsvennen mener innbruddet i Hægeland kvalifiserer til bruk av bilde. Foto: Scanpix — Ikke identifisert ved navn

Kokkvold peker på at Vær varsom-plakatens punkt 4.7 (se under artikkelen) tilsier at man skal være varsom med bruk av navn og bilde.

— Det er ikke uvanlig at mediene publiserer bilder av forbrytere på rømmen, men normalt gjelder det i mer alvorlige saker. For å kunne identifisere må det foreligge et berettiget informasjonsbehov, for eksempel ved at personer kan utgjøre en fare for forsvarsløse personer, sier han.

Vadseth mener publiseringen er i tråd med Fædrelandsvennens samfunnsoppdrag, men påpeker samtidig at personene i den aktuelle saken ikke er identfisert ved navn.

— I denne saken er det ikke snakk om noen allmenn identifisering. De aller færreste vil kunne kjenne dem igjen ut fra bildene på denne videoen. Hvis disse personene skulle bli tiltalt og dømt vil vi selvfølgelig ikke bruke navn, og det er en slik form for identifisering jeg mener er mer aktuell i forbindelse Vær varsom- plakatens punkt 4.7, sier han.

Vurderer hver sak for seg

Selv om det ikke er vanlig å publisere usladdede bilder fra overvåkningskameraer, vil ikke Vadseth si at dette er et tegn på en ny linje i Mediehuset Fædrelandsvennen.

— Min linje er at vi vurderer spørsmål om identifisering fra sak til sak. I dette tilfellet var det gode grunner for å publisere bildene uten sladd. Håpet er at noen vil kjenne dem igjen, slik at saken blir oppklart, sier han.

Han ser ikke bort fra at Fædrelandsvennen vil publisere liknende bilder usladdet også i fremtiden.

Vær varsom-plakaten 4.7.:

Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans til de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.