KRISTIANSAND: — Det er ikke penger å spare, og det er ikke medisinsk tilrådelig! Det er meldingen fra de ansatte på kvinneklinikken på Sørlandet sykehus Kristiansand.

Sykehusledelsen vurderer å fjerne samtlige 22 senger på kvinneklinikken og spre gynekologiske pasienter på fem forskjellige steder på sykehuset. Dette skal gjøres for å spare penger til opprettelse av lindrende enhet og karkirurgisk døgnvakt. Inntil 19 senger skal kuttes og pleierstillinger skal forsvinne for å få regnestykket til å gå opp. Men dette tror ikke de ansatte lar seg gjøre.

— Med færre senger kan vi behandle færre pasienter. Flytting av pasientene våre til tredje etasje i hovedbygningen blir dyrere enn ledelsen tror. Det krever inntil fire millioner kroner i investeringer og økte lønnskostnader på flere millioner kroner i året, sier de.

Avstand

Det er avstanden mellom kvinneklinikken og hovedbygningen som utgjør problemet. I dag utgjør gynekologisk seksjon selvet navet i klinikken, som gjør at leger kan gjøre mange ting samtidig og betjene både fødestuen, barsel, poliklinikk og sengeposten.

— Det betyr at én seng kan benyttes av to - tre pasienter i løpet av en dag. Denne fleksibiliteten forsvinner hvis vi ikke er samlokalisert, sier avdelingsleder Bente Melhus.

— Hvis pasientene spres på fem ulike steder, blir det mye løping på oss, dårligere oppfølging og dårligere kvalitet på behandlingen, sier de.

Nestenulykker

— Vi har alt nå mange nestenulykker på føden. Hvis vi leger er enda mindre til stede, vipper dette over til å bli uforsvarlig, sier seksjonsoverlege Aud Askevold.

— Når minuttene teller ved en fødsel, blir det ikke forsvarlig bare å ha én lege på jobb på kveld og natt. Til det er avstanden mellom tredje etasje i hovedbygningen og fødestuene for stor. Dermed blir sykehuset nødt til å øke utgiftene og ansette flere leger , tror Melhus.

— Jordmødrene kan ikke forlate føden for å gå over til tredje etasje i hovedbygningen uten at det blir uforsvarlig, sier de ansatte, som stiller seg uforstående til at deres veldrevne avdeling skal «slaktes» når det finnes ledige senger på kirurgisk avdeling som kan fjernes.

— Vi opplever at ledelsen har lukkede ører, sier de. Hvis sengene fjernes fra gynekologisk avdeling i Kristiansand, blir det ingen kvinneklinikk mellom Stavanger og Skien.

— Derfor oppfordrer jeg alle som bryr seg om kvinners helse på Agder til å slå ring om kvinneklinikken, sier legens tillitsvalgt Jørgen Vik.