Da forsker Linda Reme Sagedal ved Sørlandet sykehus i 2009 begynte på det som da var en av verdens største studier om gravide, trening og kosthold, «Fit for fødsel», trodde hun at ekstra innsats med trening og kosthold ville føre til at barna skulle veie mindre og gi færre problemer under svangerskapet og fødselen. Det viste seg å være feil.

— Det ble ikke helt som vi trodde. Studien dokumenterer ingen effekt på barnas vekt, og heller ikke på komplikasjoner i svangerskapet, eller under fødselen, sier Reme Sagedal.

Økt vekt

En rekke analyser av folkehelse over hele verden har antydet at det kan være en sammenheng mellom stor vektoppgang hos mor under svangerskapet og forekomsten av komplikasjoner og store barn. Dette ville Reme Sagedal sjekke og rekrutterte 600 kvinner til det som da var den største studien i verden på dette feltet.

Linda Reme Sagedal fikk ikke helt de resultatene hun regnet med da hun studerte gravide kvinner på Sørlandet. Foto: Privat

Halvparten av dem fikk kostholdsråd og tilbud om trening i grupper to ganger i uken. Alle mødrene ble målt og veid, og det samme ble fosteret — med ultralyd - over 1000 undersøkelser til sammen.

Internasjonalt

Nå publiserer Reme Sagedal resultatene i det internasjonalt anerkjente tidsskriftet BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. Hun har også nylig fremlagt resultatene på en verdenskongress i Sør-Afrika.

— Vi kan imidlertid dokumentere at kvinnene som fikk ekstra oppfølging ikke la på seg så mye under graviditeten som de som ikke fikk ekstra oppfølging, sier Reme Sagedal.

Like mye

Men i motsetning til hva tidligere studier har antydet, veide barna til de aktive mødrene like mye som barna til de som ikke ble tett oppfulgt. Det var heller ikke færre tilfeller av problemer i svangerskapet, og, for eksempel, ingen reduksjon i antall keisersnitt.

Studien dokumenterer heller ikke at de mødrene som fikk ekstra oppfølging under graviditeten kom raskere tilbake til vekten de hadde før de ble gravide. Bare de mødrene som var ekstra aktive oppnådde dette.

— Hvilke konsekvenser får resultatene av denne studien for gravide og fødende kvinner?

Fysisk aktivitet

— Det forandrer ikke noe, vi mener fortsatt at det er viktig med rådene for matinntak og kosthold, har all grunn til å tro at moderat fysisk aktivitet er bra som for andre friske mennesker, sier Reme Sagedal.

Hun lurer på om en årsak til det uventede resultatet kan være at det var for få deltakere. Norske kvinner generelt har veldig god helse, og da kan det være at det må et større antall deltakere til for å få statistisk signifikante resultater.

Dette kan komme fram i to andre studier som er påbegynt i England og Australia etter at Reme Sagedal begynte på sin. Der fokuseres det på kvinner som i utgangspunktet er overvektige, og hva kosthold og trening kan bety.

Før graviditeten

— Resultatene i undersøkelsen kan også tolkes som at vi må nå ut med tilbud til kvinner før de blir gravide, sier hun.

En av artiklene hun har fått publisert på Bjog, blir ukens hovedartikkel, og vil bli gjenstand for tilbakemeldinger og diskusjon blant helsepersonell verden over på Twitter.

Internasjonalt magasin

— Det er veldig bra at et internasjonalt magasin med så stor gjennomslagskraft bidrar til å sette søkelys på betydningen av livsstil i svangerskap, sier Reme Sagedal som har samarbeidet med Universitetet i Oslo, Universitetet i Agder og en rekke helsestasjoner på Sørlandet.

— Det har skapt store ringvirkninger i landsdelen. Vi har fått nye arenaer og tettere samarbeid for å jobbe mer med disse temaene, sier Reme Sagedal som vil fortsette å følge kvinnene og barna i mange år framover.

Burde tilbys

Julie Lie Beckmann med sønnen Gabriel som hun var gravid med under deltakelsen i undersøkelsen av gravides trening og kosthold. Foto: Steinar Vindsland

Med sønnen Gabriel i magen deltok Julie Lie Beckmann i studien om trening og kosthold under graviditeten.— Jeg er glad jeg fikk være med og synes slike opplegg burde tilbys gravide, sier Lie Beckmann fra Kristiansand.

Hun var med i den gruppa som fikk kostholdsopplæring og tilbud om trening to ganger i uka. Og hun gikk på treningene helt fram til tre uker før nedkomsten.

— Det hjelper med et slikt fast opplegg, det blir en ekstra motivasjon og ikke så lett å sluntre unna som når man bare skal gjøre det på egen hånd, sier hun.

Hun var i utgangspunktet opptatt av sunt kosthold, og tror ikke hun endret så mye på det under studien. Trening ble det imidlertid mer av.

Etter deltakelsen har hun fått sitt andre barn, Mikael, som nå er ett år.

— Det ble ikke noe trening da jeg gikk med han. Men det var så travelt med Gabriel at det langt fra var noe stillesittende liv, sier hun.

Og hun la ikke på seg noe mer under den andre graviditeten, enn den første.

TRENINGSVENNINNER: - Uten hverandre hadde det vært tøft å motivere seg til å trene så langt ut i svangerskapet, samtykker Birgit Margrethe Søgaard (28, fra venstre, Jenny Aalund (23), Elisabeth Tørressen (32) og Julie Lie Beckmann (26). Her er de akkurat ferdig med en timelang økt på Spicheren treningssenter i Kristiansand. Foto: Rune Stensland

Fant sammenheng

Førsteamanusenis Lene Annette Hagen Haakstad ved Norges idrettshøgskole fant en sammenheng mellom trening og høy fødselsvekt i sin doktorgradsstudie.

— Vi undersøkte bare kvinner som i utgangspunktet var inaktive og overvektige. Da fant vi at antall overvektige barn var sju prosent blant de som trente, og 17 prosent blant de som ikke gjorde det, forteller Hagen Haakstad.

Sunt

Hun tror en årsak til at studien ved Sørlandet sykehus ikke fant sammenheng kan være at den også inkluderte kvinner som allerede drev med mosjon og sunt kosthold.

— Dessuten er det vanskelig i slike store studier å forsikre seg om at alle som deltar følger opplegget, og dermed påvirker resultatene, sier hun.

Jordmødre

Leder i Norsk jordmorforening, Kirsten Jørgensen, forteller at jordmødre opplever at norske kvinner generelt er opptatt av trening og kosthold når de blir gravide, og at ekstratilbudet kvinnene ved Sørlandet sykehus fikk, ikke utgjør en så stor forskjell at det vises i statistisk analyse.

— Jordmødre legger stor vekt på informasjon og rådgivning i forhold til kosthold, fysisk aktivitet, røyking, og rusmidler i samtaler med gravide, påpeker hun.