Søgne: Dermed settes alle bremser på for utvikling av den landskjente uthavnen.

– Jeg synes det er en katastrofe for hele sundet. Det blir lagt en klam hånd over hele samfunnet, som fungerer bedre i normal utvikling enn at alt skal legges dødt, mener Jan Erik Bentsen.

I går skrev Fædrelandsvennen at Vest-Agder fylkeskommune fratar Søgne kommune all styring over Ny-Hellesund ved å innføre midlertidig fredning.

– For drastisk.

Dette skjer etter at det politiske flertallet i februar godkjente rammetillatelsen for det 2451 kvadratmeter store, tre etasjers konferansehotellet på verftstomten.

– Det verste som kan skje er om eiendommen bare blir liggende som i dag. Jeg håpet de skulle få til noe som bidrar til et levende samfunn her ute, sier Jan Erik Bentsen, som selv bor i sundet og misliker at beboerne nå får «Riksantikvaren hengende på ryggen».

Etter 99 års drift ble Bentsen & Sønner AS lagt ned i fjor, og 67-åringen solgte eiendommen for et tosifret antall millioner til Camus Eiendom.

– Har dere kjøpt katta i sekken?

– Det har jeg ingen kommentar til. Men jeg er naturlig optimist, og tar dette med stor ro, sier investor Rune Torsøe fra Lyngdal, og vil ikke si mer før han har lest vedtaket.

Ny-Hellesund Vel påklaget rammetillatelsen. De støttet fylkeskonservatoren, som mener hotellet ikke bør overstige dagens bygninger. Men fredningen utløser hakeslepp.

– Vi hadde nok forventet at prosjektet ble stoppet, men ikke at hele sundet ble fredet. Jeg vil anta folk synes det er for drastisk, sier velleder Ole Stian Øslebye, som representerer drøyt 100 medlemmer.

– For slepphendt.

I bevaringsplanen fra 2002 er verftseiendommen regulert til næring. Søgne kommune fikk en juridisk utredning, og plansjefen er trygg på at administrasjonen har behandlet saken korrekt.

– At de kobler fredning direkte til en byggesak, er ikke veldig god forvaltningsskikk, sier plansjef Dag Arntsen til Fædrelandsvennen.

Ordføreren Solveig Kjelland Larsens parti (Ap) stemte sammen med SV mot rammetillatelsen i planutvalget.

– Jeg oppfatter dette som en interessemotsetning, og ønsker dialog med fylket om hva dette innebærer, sier hun.

Lokalhistoriker og KrF-politiker Jostein Andreassen er på kollisjonskurs med partifeller. Han er åpen for næring, men i langt mindre skala.

– Kommunen var nok for slepphendt her. Vi må passe veldig godt på dette stedet, det er en perle både for oss og hele Norge, påpeker Andreassen.

Se nyhetsreportasje på