KRISTIANSAND: – Vi innså at totalkostnadene ikke sto i godt nok forhold til varmetettheten. Derfor var det best å stoppe fjernvarmeprosjektet nå, sier konserndirektør i Agder Energi og styreleder i AE Varme, Ole T. Dønnestad.

Han avviser at feilvurderingen ble kostbar for selskapet.

– Vi snakker om mindre enn fem millioner kroner.

Dønnestad sier at spredt boligbygging og vanskelig topografi ligger bak beslutningen, og at høstens finanskrise ikke har gjort den vanskeligere. I utgangspunktet ønsket Agder Energi påkoplingsplikt for de fleste av de totalt 1300 boenhetene som skal reises på Justneshalvøya og Eidet. Det var entreprenørselskapet Mesta som la 500 meter parallelle rør, totalt en kilometer og tilsvarende strekningen Slottsquartalet – Torvet.

– LITT UVANT.

Og det var selskapet Rive— og knuseservice som gravde dem opp, klippet dem i biter og kjørte bitene til Norsk metallretur.

– Litt uvant oppdrag å klippe i stykker nye rør, kommenterer formann Ove Rabbersvik.

Block Watne står bak utbyggingen på Eidet. Distriktssjef Tor Åge Smalås er overrasket over at fjernvarmen ikke vil rekke til Justnes.

– Vi er tidligere pålagt utbygging basert på fjernvarme, og har lagt alt opp deretter. Men i tolvte time, eller rettere sagt i trettende, får vi vite at AE Varme trekker seg. Det kom brått på. Jeg synes selskapet kunne ha spilt med åpnere kort.

Smalås legger til at Block Watne nå må omprosjektere alt salgsmateriell. Ingen av de vel 200 planlagte boligene på Eidet er solgt. Aktivgruppen Norge AS står bak utbygging av Justneshalvøya, totalt 1075 boliger.

Teknisk sjef Torgeir Verdal opplyser at om lag 220 er solgt og at salget nå går tregt.

– IKKE BELEILIG.

– Beslutningen om å droppe fjernvarme kom selvsagt ikke beleilig. Det var jo ikke det vi hadde planlagt og gjort kjent. Likevel er ikke dette dramatisk. Konsekvensen er bare at vi må omprosjektere og finne alternative energiformer. Det kan tenkes at vi ender opp med tradisjonelle løsninger, som strøm og ved.

Verdal tror heller ikke endring av oppvarming får noe særlig å si på boligprisene.

Torsdag snakket byutviklingsstyret om fjernvarme på Justnes. Den saken gjaldt søknad fra Block Watne om å dispensere fra krav om å utstyre boliger for fjernvarme. Akkurat det var det nå enkelt å si ja til.

Totalt 1075 boliger planlegges på Justneshalvøya.

Vel 200 boliger planlegges på Eidet.

Området skal være ferdig utbygd innen ti år.

Fjernvarme er et distribusjonsanlegg for oppvarmet vann i rørnett. Varmen produseres ved hjelp av spillvarme.