KRISTIANSAND: — Det er en prosess vi må gjennom, selv om den er lite hyggelig, sier Terje Andre Hanssen, leder for Fiskaa Verk Arbeiderforening.

I går, under et allmøte, ble spenningen utløst. Alle 90 ansatte ved Elkem Carbon hadde fått betinget permitteringsvarsel 10. november, nå var tiden kommet for å få vite hvem som skulle rammes.

Ingen permitteres

Det ble ingen. Permitteringsvarslene er trukket tilbake. Men samtidig er det klart at åtte-ti ansatte sies opp på nyåret. Hvem det blir, avklares innen 12. desember.

— Etterspørselen har sviktet. Våre kunder er smelteverk rundt om i verden. Vi ser at mange av dem som har eksempelvis tre ovner, stenger én. For oss blir totaleffekten stor og vi kan ikke produsere for lager, forklarer direktør Johannes Tofte.

Stenger selv

Elkem Carbon stenger selv produksjonen i tre-fire uker nå før jul. Det var denne perioden permitteringsvarslene relaterte seg til, men saken løses på annet vis.

— Ved at folk tar ut ferie og avspasering, gjennom opplæringstiltak og vedlikehold, opplyser Tofte.

— Skal ansiennitet avgjøre hvem som må gå over nyttår?

— Ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold, repliserer fagforeningsleder Hanssen.

Han er lettet over at det ikke ble noen permitteringer, men plages allikevel av vissheten om at noen må gå siden.

Jula kommer

— Nå blir det færre av oss som går en dårlig jul i møte. Jobben fremover blir å begrense oppsigelsene til færrest mulig. Det finnes muligheter hos andre Elkem-bedrifter her på Fiskå, men vi slipper neppe helt unna at noen må gå, sier Hanssen.

Johannes Tofte beretter om to andre tiltak som også er iverksatt for å avhjelpe effektene av markedssvikten:

— Vi trimmer kostnader overalt der det er mulig. I tillegg slår vi sammen tre avdelinger til én ny driftsavdeling. Allikevel slipper vi altså ikke unna oppsigelser – i et år som lenge så ut til å bli det beste på lang, lang tid. Omslaget har kommet brått.