OSLO: Ap vil prioritere fem viktige områder fram til 2013. Foruten arbeid til alle, er satsingsområdene kunnskap og kompetanse, rettferdig fordeling, fornyet og forbedret velferdsstat og et samfunn i økologisk balanse.

Programkomiteen, med nestleder Helga Pedersen som leder, har fått inn rundt 8.000 forslag. Programmet skal gjelde for stortingsperioden 2009-2013. Det skal vedtas på landsmøtet 18.-21. april.

Skatt som i dag

I programforslaget går et flertall inn for å holde de samlede skatte— og avgiftene på samme nivå som i dag. AUF-leder Martin Henriksen ønsker en formulering som ikke binder partiet til et bestemt nivå. Han vil at partiet skal programfeste at «Ap vil ha et stabilt skatte- og avgiftsnivå»

Programkomiteen vil ha en grundig evaluering av skattereformen fra 2006, opprettholde formuesskatten, men gjøre den mer rettferdig. For næringslivet vil Ap ha stabile og konkurransedyktige rammevilkår.

Felles valgdag

Programkomiteens flertall vil ha en felles valgdag for stortingsvalg, fylkestings- og kommunevalg og sametingsvalg. Et mindretall på tre ønsker å beholde ordningen slik den er.

Alle vil imidlertid avskaffe ordningen med direkte ordførervalg. En samlet komité vil også endre Grunnloven slik at regjeringen må ha tillit i Stortinget før den tiltrer. Ap vil også at det skal innføres oppløsningsrett og at det skal være mulig å skrive ut nyvalg.

Gratis kjernetid

Ap vil innføre tilbud om førskole i barnehage for alle 5-åringer som ikke har barnehageplass og tilby gratis kjernetid i barnehage for alle 3-5-åringer i områder med mange minoritetsspråklige.

Maksimalprisen for barnehager skal holdes på «et lavt nivå».

Programkomiteen vil utvide timetallet til 28 skoletimer i uka på barnetrinnet og styrke opplæringen i norsk, matematikk og engelsk.

Blir komiteens forslag vedtatt, vil Ap programfeste en gradvis avvikling av kontantstøtten når det er oppnådd full barnehagedekning og alternative ordninger etablert. Foreldrepermisjonen skal utvides til 48 uker med 100 prosent lønn. 14 av disse ukene skal forbeholdes far.

Russatsing

Programkomiteen vil trappe opp tilbudet innenfor alle deler av rusomsorgen og øke behandlingskapasiteten. Ventetiden for behandling av rusavhengighet skal reduseres og tilpasses hver enkelt. Det skal etableres rusakutt i Oslo.

På helsesektoren går komiteen inn for gratis årlig tannhelsekontroll for eldre over 75 år. Det skal bygges, eller gis tilsagn om bygging av minst 12.000 sykehjemsplasser eller heldøgns omsorgsplasser innen 2015. Forsvaret

Programkomiteen er delt i synet på om det bør innføres kvinnelig verneplikt. Et flertall vil innføre sesjonsplikt for begge kjønn, mens et mindretall der blant andre både Pedersen og partisekretær Martin Kolberg er med, vil ha lik verneplikt for begge kjønn på lengre sikt.

Det er enighet om at Hæren skal styrkes.

EU-saken

Programkomiteen foreslår ikke at norsk EU-medlemskap skal programfestes. Det blir imidlertid slått fast at Ap ikke har endret syn på at norsk EU-medlemskap ville gitt Norge en politisk innflytelse på det europeiske samarbeidet og større mulighet til å ivareta norske interesser enn det EØS-avtalen gir mulighet for.

I forslaget heter det at Ap vil føre en aktiv europapolitikk, men det heter også at samarbeidet med EU bør styrkes på flere områder, særlig når det gjelder klima, miljø og forskning.