BLIR STÅENDE: Charterflyet til Las Palmas kom seg aldri på vingene fra Kjevik lørdag. Foto: Tore-André Baardsen

Les også: tusener uten strøm

KJEVIK: — Kjevik er nå åpen igjen, etter å ha vært stengt i fire timer, sier vaktsjef Christian Jacob ved Avinor Kjevik til fvn.no.

Grunnen til stengningen var strømbrudd, og med kun ett aggregat som driver strømmen har ikke flyplassen lov til verken å sende fly opp eller ta fly ned.

— Vi kan nå ta imot fly igjen på Kjevik, sier Jacob. Et ambulansefly samt en Oslo-flygning og en maskin fra København vil antagelig lande på Kjevik sent lørdag kveld.

— Og Las Palmas-passasjerene?

— Las Palmas-flygningen er kansellert og vil bli satt opp igjen i morgen formiddag, sier Avinor-vaktsjefen.

Av og på

  • Vi går av flyet igjen nå, sier en lattermild, men oppgitt Helge Wroldsen på telefon fra Kjevik ved 20.30-tiden. Han skulle reist til Las Palmas i ettermiddag, men nå ser det mørkt ut for hele sydenturen.

Ikke en lampe lyste på rullebanen på Kjevik eller på flyplassen ellers, etter at strømmen gikk rett før halv åtte lørdag kveld.

- Vi har fått beskjed om at strømmen ikke vil komme tilbake før tidligst ved 21.00-tiden, sier vakthavende ved SAS Ground Services til fvn.no.

Wroldsen og 180 passasjerer fikk klokken 20.00 beskjed om at flyet ikke vil gå fra Kjevik, på grunn av strømbrudd over hele flyplassen.

— Hva skjer med dere nå?

— Jeg har ingen anelse om hva som skjer, sier Wroldsen.

Ingen informasjon

  • Familien min sitter fortsatt ombord på flyet, og de har ikke fått noen beskjeder om hva som skjer, sier Steinar Jørgensen fra Kristiansand på telefon til fvn.no klokken 20.45. Han forteller at de som skulle reise til Las Palmas i ettermiddag først satt lenge og ventet i busser på utsiden av Kjevik. Til slutt ble det besluttet at flyet skulle ta av, så dermed ble passasjerene sjekket inn.

Men så gikk altså strømmen.

— Det er under enhver kritikk, nå sitter det barn innestengt ombord på dette flyet og begynner å bli redde, sier Jørgensen.

Et aggregat sørget i kveldstimene for belysning inne i selve avgangshallen på Kjevik.

Store problemer

Det har vært store problemer på Kjevik i hele dag. Hovedproblem til at flyene ikke kunne lande har vært mangelende bremseeffekt pga glatt underlag, ifølge SAS Ground Services på Kjevik.

Totalt har det bare vært tre flyavganger i dag, begge i ettermiddag, en til København, en til Bergen og en til Oslo.

Avinor håper at alle fly kan gå som normalt igjen fra Kjevik søndag morgen. Kraftig vind har ført til at nesten alle avganger ble kansellert lørdag.

Noe bedre

I tillegg har to charterfly fra Las Palmas gått til Torp og til Sola, og passasjerene har vært fraktet i buss videre. Flyet som gikk til Sola skal om kort tid forsøke en ny landing på Kjevik.

Det er uvisst hvordan det går med de to flyavgangene fra Kjevik i kveld. Men forholdene er nå noe bedre enn i formiddag da flyplassen var stengt.

Vanskelige forhold

Tidligere lørdag var Kjevik stengt for all trafikk.

– Det har ikke nyttet i dag med den sterke vinden og all snøen, sier servicemedarbeider Mona Kjevik i SAS Ground Services.

Flyene som skulle gått til Oslo, Bergen, København og Amsterdam i dag, er innstilt.

Ved ti-tiden i formiddag sendte SAS passasjerer av gårde med full buss til Oslo. Klokken 11 gikk det buss til Stavanger, slik at passasjerer kan fly derfra til Bergen.

– Det er meldt at vinden skal løye, og derfor håper vi at alle fly går fra søndag morgen.

Ombooking

Mona Kjevik ber alle som har plasser på fly fra Kjevik i dag om å ringe 05400 for å booke om hos SAS.

– Så slipper de å komme til flyplassen til ingen nytte, sier hun.