KVINESDAL: — Fordi Kvinesdal, sammen med de andre kommunene, ikke fikk alle opplysningene de trengte for å faktisk vurdere hvor farlig det var å gå inn i disse investeringene, kunne de ikke gardere seg mot tapene, sier Lund.

Onsdag kveld holdt hun en orientering i Kvinesdal kommunestyre om hva som har skjedd og hva som skjer videre i Terra-saken. Hun sitter i boet etter konkursen i Terra Securities der hun representerer alle de åtte kommunene som til sammen investerte 1,3 milliarder kroner i de risikofylte obligasjonene.

Kvinesdal var den som investerte minst. Det var i 2003 formannskapet vedtok å bruke inntektene fra konsesjonsavgiften på investeringer i fond. Etter råd fra Terra lånte Kvinesdal 32 millioner på fremtidige inntekter for å satse på amerikanske fond.

Nå har kommunen solgt aksjene og dermed er tapet redusert til 21 millioner kroner. Ordfører Odd Omland tror det er mulig å få tilbake det aller meste.

— Det dreier seg om de krav vi har i boet etter Terra, om de forsikringsutbetalinger som vil komme som følge av tapet og om de honorar som Terra-folkene tok og som vi vil kreve tilbake. Dessuten kan det bli søksmål i etterkant av denne saken mot de som kom med rådene til oss, sier Omland.

Men saken vil rulle og gå i årevis. – Det kan faktisk ta opp mot ti år før endelig sluttstrek er satt, sier Lund.

Det var forøvrig ingen kvinesdøler som tok det bryet verdt å høre på orienteringen på rådhuset. Ordfører Omland sier at om det er noen som er interessert, så har de fulgt sendingen på lokalradioen.

— Dessuten er nok ikke summene vi risikerer å tape så høye at det gir det store engasjementet. Slik sett skiller vi oss jo ut fra de andre kommunene der flere kan tape flere hundre millioner kroner, sier han.