LILLESAND: – Vi blir ofte karakterisert som særinger, uten visjoner, sa Åmli-ordfører Tellef Olstad (Sp) i en debatt i Lillesand i dag.

Ordførerne er samlet i Lillesand for å møte Stortingets kommunalkomité. Stortingsrepresentantene ble vitne til en engasjert Agder-debatt. Der flere motstandere ga uttrykk for at de er lei av å bli sett ned på av tilhengerne i vest.

– Vi motstanderne ses på som lite samarbeidsvillige og ikke i stand til å se utover egne grenser. Slik er det ikke, sa Arendals ordfører Torill Rolstad Larsen (Ap).

– Debatten har vært preget av mistenkeliggjøring. Jeg savner raushet, sa Olstad.

Også flere tilhengere av ett Agder mente ja-siden må vise en annen holdning.

– Den eneste veien til en sammenslåing går gjennom en rausere holdning fra de ivrigste tilhengerne, sa Valle-ordfører Bjørgulv Lund (H) i Valle.

Evje— og Hornnes-ordfører Bjørn Ropstad (KrF) mente på sin side at Rolstad Larsen var altfor defensiv på vegne av Arendal.

– Jeg tror ingen i Kristiansand vil Arendal noe vondt, sa han og la til:

– Arendal har mye å være stolt over. Jeg oppfordrer byen til å sette seg i førersetet i denne debatten, sa Ropstad.

I debatten gikk også Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) inn for å bruke tvang hvis det ikke blir flertall i folkeavstemningen neste høst.

– Vanligvis er jeg og mitt parti imot statlig overstyring, men i dette tilfelle vil jeg gjøre et unntak, sa Thomassen.

Dette falt ikke i god jord hos alle tilhengere.

– Det er i dag to hovedhindringer mot en sammenslåing. Det ene er den sterke motstanden i Arendals politiske ledelse. Den andre er overivrige tilhengere i Lillesand. De skaper inntrykk av at folkeavstemningen ikke har noen betydning, sa Grimstads ordfører Hans Antonsen (V).