FLEKKEFJORD / MANDAL: — I den ene saken ble en fisker tatt for ulovlig fiske med to garn ved Stø i Flekkefjord. Der fikk fiskeren 10.000 kroner i bot. Den boten er vedtatt. Fiskeren brukte to umerkede garn som ikke var nedsenket og var lenket sammen, sier seniorrådgiver i Statens naturoppsyn, Carl Erik Kilander, til fvn.no.

I de to garnene, som ble oppdaget i vår, fant naturoppsynet to ørreter.

Fisket for sent

En annen sak som nylig ble avgjort stammer fra høsten 2009. — To stangfiskere fisket etter avsluttet fiskesesong i Åna-Sira. To rogalendinger fisket med stang og fikk 8000 kroner i forelegg hver, sier Kilander.

Sjøørret og laks går i vassdraget og ifølge seniorrådgiveren betyr det lite om rogalendingene faktisk hadde fått fisk på kroken.

Forelegg vedtatt

Politiadvokat Hellek Rue ved Agder politidistrikt bekrefter at foreleggene nå er vedtatt.

— De to foreleggene ble først ikke vedtatt, men ble sendt til berammelse i retten og da vedtok de forelegget, sier Rue til fvn.no.

Den tredje saken som nylig er avgjort omhandler garnfiske med garn som verken var merket eller nedsenket utenfor Mandal. Hendelsen skjedde i juli og fiskeren ble anmeldt. Resultatet ble et forelegg på 8000 kroner.

Redskapen avgjør

Størrelsen på foreleggene avgjøres av fangstevnen til redskapet som brukes.

— Når det gjelder ulovlig fiske med garn så straffes førstegangsovertredelse med pluss minus 5000 kroner, alt etter omstendighetene, sier Rue.

Statens naturoppsyn bruker egne folk og lokale folk på å kontrollere fiske både i og utenfor fiskesesongen.