KRISTIANSAND — Røris er en enkel fysisk aktivitet som varer fra to til 30 minutter. Den krever utrolig lite plass og utstyr. Det du trenger er en cd-spiller og en Røris-cd. Målet er å aktivisere elevene, hovedsakelig for å forbedre konsentrasjonen. Det blir en dobbel fortjeneste som både elev og lærer drar nytte av, forklarer lærer på Karuss skole og leder i Friskis & Svettis Kristiansand, Birgit Svalastog.

Variasjon.

Gjennom musikk og bevegelser får elevene en liten avveksling mellom timene. Røris er ingen erstatning for gymnastikken, men en ekstra del av undervisningen. Flere ganger daglig får elevene på Karuss ristet litt på armer og ben.

— Responsen er veldig god, både fra elever, foreldre og medarbeidere. Når elevene er litt ukonsentrerte midt i en dobbeltime matte, tar vi fram cd-spilleren og kjører en runde Røris. Resultatet er tjue smårollinger fulle av energi med lyst til å fortsette arbeidet, sier Svalastog.

Sponses.

Hele opplegget er sponset av pedagogisk senter i Kristiansand kommune. Pengene går til opplæring av lærere, utvikling av prosjektet og utstyr. På hvert lærerkurs får de tildelt en cd og en plakat som behøves for en økt Røris.

Prosjektet var i utgangspunktet beregnet på det laveste skoletrinnet (1.-4.klasse), men mellomtrinnet (5.-7.klasse) og ungdomskolen har også tatt det veldig godt imot. Elevene i tredjeklasse på Karuss skole er enige om at Røris er et godt tiltak.

— Vi kommer i bedre form. Jeg tror også at lærerne er glade for det. Konsentrasjonen blir bedre. Vi blir bare trøtte og slitne om vi bare sitter stille, sier Jonas Hesseberg (8) og Anders Thue (8).

— Musikken er også bra. Det gjør ikke noe at den er svensk. Det passer egentlig bare bedre med svensk musikk til hopping og dansing, legger Jonas til.

Ny folkebevegelse.

Utdanningansvarlig i Friskis og Svettis Kristiansand, Heidi Vestbakken Nielsen, har lagt listen høyt.

— Jeg ønsker jo at dette er noe som skal bre seg ut i hele landet. Ikke bare ut til byene, men også bygdene. Håpet er at det kan bli en folkebevegelse der alle kan delta, sier Vestbakken Nielsen. I mars blir det to nye kurs for lærere i Kristiansand. Svalastog er den eneste i landet med kompetanse til å holde Røris-kurs. Derfor blir det ikke så mange kurs som ønsket.

— Jeg skulle jo ønske at det var flere som kunne lære opp. Vi håper på å få sendt noen til Sverige, hvor de kan bli Røris-eksperter. Ønsket er også å få muligheten til dette i Norge, men dette ligger litt lenge fram i tid, sier Svalastog.

Tekst: Ove Rønningsland