FLEKKERØY: — Det er en historisk dag for alle som driver med tv-kringkasting, sier administrerende direktør Svein R. Aarvik i Norges Televisjon, til fvntv.

- Verdens største Siden stasjonene ble bygget for første gang i 1974 for NRK, har det vært analoge tv-signaler. Nå er det slutt.

— Omleggingen har gått utrolig bra. Det er verdens største digitalisering av et slikt nett, hvor vi har nesten 1000 sendere som er bygget om i løpet av få år, sier Aarvik.

Et par og tyve prosent er berørt av digitaliseringen. Det er ganske mye færre en ellers i landet, fordi andre får tv-signalene vi satelitt eller kabel-tv på Sørlandet. Aarvik forteller at folk nå vil få gode tv-signaler på alle kanalene som tilbys.

Bedre TV2-signaler

— NRK1 har hatt gode analoge signaler i lang tid, men kanaler som NRK2 og TV2 har ikke hatt like bra analoge signaler. Det vil endres nå, sier Aarvik.

Han forteller at opplysningen om det digitale bakkenettet blant befolkningen er stor - så mange som 97-98 prosent er klar over ombyggingen, og de fleste har derfor gått over på digitalt signal med rikstv eller skiftet til kabel-tv, parabol eller ip-tv.

Satelittskyggenett

Når nettet er ferdig utbygget i løpet av året er det 98 prosent dekning i Norge. De resterende må ta tv-signalet inn via de tre andre nevnte måtene.

— Men fortsatt vil det være noen få som ikke vil få tv-signaler på noen av måtene. Derfor bygger vi et satelittskyggenett med 500 sendere for NRK, slik at alle i alle fall har et godt tilbud fra almennkringkasteren, sier Aarvik.

Fvn.no kommer tilbake med video fra det historiske øyeblikket senere.