MANDAL/FARSUND: — Det som skremte meg mest var at han smilte. Han så ikke på meg, men bare smilte og så ut til å kose seg med å kjøre bil, sier politimannen.

I går erkjente en 26 år gammel mann fra Audnedal å ha kjørt gjennom gågata mens politimannen tviholdt seg i panseret.

Nesten påkjørt. Det var natt til 1. juni i år at 26-åringen kjørte sin Toyota Corolla 1986-modell inn i gågata i Mandal sentrum. Samtidig skal politimannen ha kommet gående i motsatt retning, sammen med en kollega. Ifølge politimennenes forklaring fikk de øye på bilen som trengte seg gjennom folkemengden, men til tross for at de ga signal om at mannen måtte stoppe, fortsatte han å kjøre.

— Avstanden mellom meg og bilen var omtrent det buksa henger ut fra leggen, sa politimannen i Lister tingrett i går.

Det ble ikke enighet om bilen bråbremset, eller om den var i fart da politimannen hoppet opp på panseret i frykt for å bli påkjørt. Men både han og fornærmede forklarer videre at politimannen holdt seg fast i 150 til 200 meter, før han brått ble kastet av bilen i en brå sving der gågata møter Torjusheigata.

Uten sertifikat. 26-åringen mistet i april sertifikatet sitt på livstid. Han har bare hatt sertifikatet ett år til sammen, siden den gang han ble atten år. Han har aldri hatt det lenger enn et halvt år sammenhengende, men har likevel eid hele 50 biler. Mannen er flere ganger dømt for alvorlig trafikkriminalitet, og soner i dag en straff i fengselet i Kristiansand. I går måtte han i tillegg svare for en tiltale om villmannskjøring i Vanse og Farsund. Men hendelsen i Mandal fikk størst fokus.

— Hvorfor kjørte du i gågata, spurte dommer Robert Versland.

— Det er jo helt fjernt, og var egentlig en impulshandling. Det var ikke så smart å kjøre i gågata. I alle fall ikke uten lappen, fortsetter han. Videre sier han at det var frykten for å bli tatt som var årsaken til at han ikke stoppet for politiet. Også det at politimannen knuste ruten på førersiden skremte ham:

— Jeg trodde han skulle komme inn i bilen.

— Stopper aldri. Da fornærmede lå på panseret og slo i vinduet, så han hvem det var som kjørte. Hadde han sett det tidligere, hadde han aldri turt å stoppe sjåføren.

— Nei, hadde jeg visst at det var han som kjørte, hadde jeg hevet meg til side med en gang. Etter alt jeg har hørt og erfart om tiltalte så hadde jeg ikke våget det. Jeg er ikke interessert i å miste livet, sier politimannen.

— Etter den dagen tiltalte mistet sertifikatet, så har han aldri stoppet for politiet. Og han gir seg aldri, fortsetter han.

I går tilstod en 26 år gammel mann fra Audnedal å ha kjørt med en politimann på panseret gjennom gågata i Mandal.

Fakta om saken:

  • Klokken 02.15, søndag 1.juni, kjørte en 26 år gammel mann fra Audnedal mot en politimann som viste stoppsignal.

  • Politimannen trodde ikke sjåføren skulle stoppe, og hoppet opp på panseret. Han trodde ikke at han ville rekke å hoppe til siden.

  • Bilen, med tjenestemannen på panseret, skal ha kjørt fra Jonas B. Gundersen og til krysset mellom gågata og Torjusheigata, hvor tjenestemannen ble kastet av.