KRISTIANSAND: Arbeidsledige Leila Jan (32) og hennes 15-årige sønn har lett etter sted å leie i over to måneder, og har bodd hos venner den siste tiden. For tiden låner hun leilighet av en kamerat, men må flytte ut i løpet av kort tid.

– Det er en stor påkjenning å ikke ha fast bosted, jeg spiser ikke ordentlig og sover urolig om natten. Jeg har lett på det private markedet, men prisene er altfor høye. I tillegg er det 40— 50 personer på hver visning, og konkurransen er hard. Det er umulig å få tak i noe, fortviler hun.

Tall fra hybel.no viser at gjennomsnittlige leiepriser i Kristiansand har steget med rundt 17 prosent fra i fjor, og gjennomsnittlig månedlig leie ligger nå på rundt 5315 kroner måneden. Og gjennomsnittlige leiepriser er nå høyere i Kristiansand enn i Bergen og Trondheim.

Må søke kommunal bolig

I juni måtte Leila og sønnen flytte ut av leiligheten de leide, ettersom huseier skulle rive stedet. Samtidig sa Leila opp jobben sin. Nå er hun arbeidssøkende, venter på dagpenger fra NAV, og står for første gang i kø for å få kommunal bolig. Hun fikk tilbud om midlertidig husvære fra kommunen, men takket nei ettersom det kun dreide seg om et par - tre netter av gangen.

– Jeg vil jo aller helst leie privat, men situasjonen har tvunget meg til å søke hos kommunens boligtjeneste. Jeg har ikke råd til å leie leilighet til 8-10.000, og det er kun det som finnes på markedet nå, sier Leila oppgitt, og legger til:

– Det er forferdelig å leve slik fra hånd til munn, og ikke vite hva som skjer.

Dramatisk økning

Sosialkontoret i Kristiansand forteller at de merker prisøkningen godt.

– Hvis vi sammenligner juli i fjor med juli i år ser vi en økning i reelle boutgifter på 20 prosent. Vi har gått ned i antall brukere, men samtidig økt gjennomsnittlig utbetaling per bruker, bekrefter Heidy Døsvik, enhetsleder på sosialkontoret i Kristiansand.

Antall søkere hos kommunens boligtjeneste har økt betraktelig, og søkertallet på folk som trenger bosted har aldri vært så høyt som nå.

– Det er 50 prosent flere som har søkt midlertidig bolig nå enn samme tid i fjor, sier Ingrun Moen, nestleder i EBT-boligtjenesten, som også bekrefter at søkertallet på kommunale boliger øker.

Kritiserer kommunen

Byombud i Kristiansand, Kim Henrik Gronert, mener boligsituasjonen er uakseptabel, og kommer med krass kritikk av kommunen.

– Siden 2004 har jeg levert årlige rapporter som beskriver den økende boligproblematikken i byen. Krisen vi står overfor nå kan umulig komme som en overraskelse på kommunen.

Han sier leiemarkedet er spesielt ille i år.

– Jeg mener situasjonen er ute av kontroll, og det er de svakeste gruppene som rammes hardest. Uføre med barn, minstepensjonister og sosialklienter.

Gronert mener boligkaoset skyldes dårlig planlegging, og mener kommunen har ansvaret for å rydde opp.

– Boliger er dagens fattigdomsproblem. Det er på tide vi begynner å ta situasjonen på alvor. Kommunen må forplikte seg til å fremskaffe nok boliger.