SONGDALEN: Kravet fikk både kommuneadministrasjonen og Stortinget til å steile.Ordfører Øystein Olsen (Ap) trodde at kommunen hadde rett på gratis overtakelse av eiendom og bygninger som tidligere ble brukt til statlig spesialskole.

Senere har kommuneledelsen uttrykt at en pris over tre millioner kroner er totalt uakseptabelt.Olsen har blant annet påpekt at bygningene krever omfattende vedlikehold.

Stortinget vedtok før sommerferien at Birkelid maksimalt kunne selges for fem millioner kroner. Etter harde pruterunder har ordføreren fått det som han ville.¿ 3,5 millioner kroner er en pris vi kan leve med, sier han til Fædrelandsvennen.

Olsen håper å gjennomføre kjøpet innen 1. november. Da utløper Statsbyggs leiekontrakt med Norsk Folkehjelp. I så fall må kjøpet behandles i kommunestyret 24. oktober.¿ Det er jo ikke helt vanlig med så rask behandling i kommunen, men vi får hive oss rundt og se hva vi klarer, sier Songdalen-ordføreren med et smil.

Den attraktive eiendommen er 110 mål (110.000 kvadratmeter) stor.Det skal fremdeles være flyktningemottak på Birkelid. Øystein Olsen har også lansert planer om et dokumentasjonssenter for tatere i den gamle hovedbygningen.

Lokalpolitikeren Thor Messel (uavhengig) ønsker å bygge en barneskole her, som erstatning for Stokkedalen skole og Rosseland skole. FRODE SANDAL