ARENDAL: — Overgangen til ferie betyr at familien kommer tettere inn på hverandre enn de gjør i hverdagen. Dette kan bidra til flere gnisninger, sier Bernt Due-Tønnessen, psykolog ved Familiekontoret i Aust-Agder.De fleste familier har store forventninger til sommerferien. I ferien skal men slappe av og hygge seg. Om ferien ikke svarer til forventningene kan det lett oppstå problemer. Samlivskriser kan være et faktum og i verste fall kan samlivsbrudd stå for døren.- I ferier får familien mer tid til hverandre. Det er det ikke alle som takler. Ferie betyr forandring og det er viktig at familien klarer å takle forandringen som ferier og høytider medfører, sier Due-Tønnessen.-Snakk sammen !

Skulle ferieidyllen bli et mareritt. Er det likevel håp. Due-Tønnesen har flere gode råd som det kan være nyttig å følge om man står midt opp i en krangel.- Det er mange krangler som kan løses ved at man snakker ut om problemene. Det er også viktig at partene er tålmodige. Det tar tid å løse problemene. Hvor lang tid avhenger selvfølgelig av hva partene krangler om. Jeg vil likevel understreke at det i noen tilfeller kan det være best å tie. Det er smart å vente med å ta opp problemene til et passende tidspunkt, forteller Due-Tønnessen.Han sier videre:- Den første ferieuka er verst. Frem til ferien har det vært et hektisk løp. Folk trenger en uke på å venne seg til forandringene ferien medfører. Ofte trenger folk en uke på å roe seg ned på.Et annet råd er å snakke om ferien på forhånd. Det kan være med på å forebygge de krisene som kan dukke opp. Om en familie eller et par er klar over at de har ulike interesser, kan man inngå kompromisser allerede før feriestart. Due-Tønnessen vil understreke at selv om noen råd hjelper et partnerskap ut av krisen, kan de samme rådene ikke være til noe hjelp for et annet partnerskap.- Vi mennesker er forskjellige. Det må vi ta høyde for. Det fins ingen fast oppskrift som løser familieproblemer, hevder Due-Tønnessen.Ettervirkning

Til tross for at ferietid er sesong for familiekriser kan familiekontorene på Agder likevel ikke melde om det helt store rushet. Ventetiden om sommeren er faktisk kortere enn ellers i året.- Familier som har problemer i ferietida, venter ofte med å oppsøke oss til etter ferien. Vi får et skikkelig rush om høsten, en slags ettervirkning. Det kan tyde på at familien tar hensyn til barna og lar problemene ligge til skolen har begynt igjen. De vil ikke ødelegge ferieidyllen helt. Mange venter også med å oppsøke oss, fordi de håper problemene skal løse seg i løpet av ferien, sier Due-Tønnessen.Når høstflommen setter inn ved familiekontorene kan ventetiden være opptil seks uker. Til sammenligning er ventetiden om sommeren maksimum tre uker.