På sitt junimøte gikk et knapt flertall i Tvedestrand kommunestyre gikk inn for å etterkomme søknaden fra Sørlandet Sjø og Fritid AS om å endre utbyggingsavtalen for Gjevingpynten. Avtaleendringen gir rom for å selge utleieenheter ved reiselivsanlegget Lyngørporten til private.

De som kjøper boenhetene forplikter seg imidlertid til å leie dem tilbake til reiselivsanlegget størstedelen av året. Med dette kravet på plass, mente både søkerne og flertallet i kommunestyret at reguleringsbestemmelsen som båndlegger arealet på Gjevingpynten til næring/boliger oppfylles.

Olaf Trysnes (Ap), Marit Aass (SV) og Per Tveite (Sp) var av en annen oppfatning. De ba etter sommerferien om en lovlighetskontroll av vedtaket, som de mener strider mot reguleringsplanen for området.

Etter at kommunestyreti sitt augustmøte slo fast at det mener vedtaket er lovlig fattet, og i samsvar med godkjent reguleringsplan, ble saken videresendt til Fylkesmannen. Han har nå sett på saken, og har ikke noe å utsette på det vedtaket politikerne i Tvedestrand har fattet.

Står fritt

Ass. fylkesmann Svein Årli påpeker at kommunen i utgangspunktet står fritt til å inngå utbyggingsavtaler, og at slike avtaler normalt kan endres dersom avtalepartene er enige om dette. Det er bare avgjørelser som har en offentligrettslig side som kan være gjenstand for lovlighetskontroll, og denne avtaleendringen mener Fylkesmannen er av privatrettslig karakter.

Fylkesmannen har samtidig satt utbyggingsavtalen opp mot plan— og bygningsloven, og har ikke funnet grunnlag for å underkjenne kommunens vedtak.

Planene for reiselivsanlegget Lyngørporten, som drives av DDG (Destination Development Group), er blant annet å doble bygningsmassen og forsyne anlegget med større møterom. Salg av enheter til privatpersoner og bedrifter skal gjøre denne satsingen mulig. Politikerne har imidlertid satt som krav at det ikke skal være mulig å seksjonere ut boenheter før hele utbyggingsprosjektet beviselig er finansiert.