STIGEBIL: Brannvesenet fjerer Istapper fra takene i Kvadraturen i Kristiansand. Foto: Tore Andre Baardsen

KRISTIANSAND: – Vi må fjerne istapper annenhver dag nå. De vokser nesten en meter i døgnet, opplyser vaktmester Oddbjørn Kvalvik i Kristiansand kommune til fvn.no.

Ved lunsjtid onsdag hadde han rekvirert brannvesenet til å fjerne livsfarlig is fra kommunens bygg ved Torvet og Tollbodgata, som han har gjort annenhver dag siden forrige torsdag.

Men naboene er ikke like flinke, konstaterer han, og kikker hen på sylskarpe, meterlange istapper bortover kvartalet.

Farlig

– Det ville være ille hvis noen fikk en istapp i hodet fra kommunens bygg. Da hadde du fått en svær overskrift, konstaterer vaktmesteren.

Takraset trenger ikke skje fra kommunale bygg for å oppnå fete overskrifter. I fjor ble det behørig omtalt da en 69 år gammel kvinne pådro seg tre brudd i nakken og tre brudd i ryggsøylen etter et voldsomt ras fra Stumpf-gården.

Politiet tok ut tiltale med påstand om 100.000 i bot mot gårdeieren, for ikke å ha sørget for tilstrekkelig merking, og for å ha unnlatt å rydde taket godt nok.

Men gårdeieren ble frikjent. Retten mente raset var resultat av svært uheldige omstendigheter, og at siktede i forkant hadde opptrådt aktsomt og tatt forholdsregler.