KRISTIANSAND: — Jeg kan ikke si nå at jeg er mot bruk av hijab, men jeg er svært skeptisk til hijab, sier Benedichte Limmesand (H) til fvn.no.

Hun sitter i fylkestinget i Vest-Agder og er også med i kvinnepanelet som statsråd Audun Lysbakken (SV) har opprettet.

— Hadde det vært så enkelt at det alltid var frivillig å bruke hijab, så hadde det vært greit. Problemet er at det ofte ikke er frivillig, sier Limmesand som ennå ikke har bestemt seg for hvor hun står i spørsmålet om forbud mot hijab.

Forbud

Bakgrunnen for at spørsmålet om hijab i videregående skoler nå kommer opp i Vest-Agder, er Jens Stoltenberg sine uttalelser til NRK 24. februar. Her sa han at det måtte bli opp til den enkelte skole og kommune om de vil innføre regler på dette feltet.

Saken ble aktuell lokalt da fylkesutdanningssjef Arly Hauge i dag sa til NRK Sørlandet at det ikke var aktuelt med noe slikt forbud i Vest-Agder.

Nå kan det altså vise seg at dette ikke vil bli avgjort av byråkratene, men at det kan bli en politisk sak i fylkestinget. Vidar Kleppe (Demokratene) har allerede fremmet en interpellasjon der han spør fylkesordfører Thore Westermoen (KrF) om det er greit at saken blir avgjort uten politisk behandling.

— Dette er i høyeste grad et politisk spørsmål som ikke skal avgjøres av byråkrater. Så dette må opp i fylkestinget, sier Kleppe som selv vil ha forbud.

— Det mener jeg absolutt. Dette er et kvinneundertrykkende plagg, mener Kleppe.

Han får altså langt på vei støtte av Benedichte Limmesand.

— Det er helt greit at fylkesutdanningssjefen sier det han gjør, men dette er en sak som det er opp til oss å avgjøre. Og med det store fokuset som er i denne saken, er det kanskje litt overilt å konkludere, sier Limmesand.

Hun sier hun er usikker på hvilket standpunkt hun skal ta i spørsmålet om forbud av hijab og vil vente med å konkludere til saken er diskutert i kvinnepanelet.

— Men det er helt klart at jeg er svært skeptisk til hijab, gjentar hun.

Frp er skeptisk

Selv sier Arly Hauge at han selvsagt vil rette seg etter det politikerne måtte bestemme seg for. Han har kun svart på spørsmål om hijab i de videregående skolene i Vest-Agder i dag.

— Det jeg har sagt er at dette ikke er noe som har skapt problemer i de videregående skolene og at det derfor ikke er noen grunn til å gjøre noe administrativt. Da må det komme som initiativ fra politikerne, sier han.

En slik diskusjon er altså på gang og Vidar Kleppe forventer at han får støtte fra blant andre Frp.

Men den ser ut til å sitte langt inne.

— Jeg synes det er utidig å ta opp denne saken her. Dette er ikke noe problem i vårt fylke. Det er langt større utfordringer her som for eksempel frafall i den videregående skolen, sier fylkespolitiker Joseph Salomonsen (Frp) som tidligere har ledet innvandrerrådet i Kristiansand.

Han synes folk må få kle seg slik de vil.

— Kleppe må tenke på konsekvensene av et slikt forslag. Hva med dem som dropper ut av skolen fordi de ikke får gå med de klærne de vil, spør han.